В 20. 00 часа снощи премиерът Кирил Петков е свика

...
В 20. 00 часа снощи премиерът Кирил Петков е свика
Коментари Харесай

Люта битка за шеф на БНБ! Кандидатурата на благоевградския депутат от ПП Андрей Гюров на път да взриви коалицията

В 20. 00 часа нощес министър председателят Кирил Петков е свика незабавно съвещание на водачите на четирите партии, влизащи в състава на държавното управление, по една единствена тематика - изборът на нов шеф на Българска народна банка, осведоми Епицентър. бг.

Миналата седмица ръководещите не можаха да стигнат до единна кандидатура, както е заложено в съдружното съглашение, и по тази причина отложиха с една седмица периода за новия избор. Този период изтича в края на работния ден в сряда.

Във вторник от Политическа партия изненадващо са внесли номинацията на ръководителя на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров, който има прекомерно непретенциозен стаж за топ банкер и към този момент сътвори в допълнение напрежение измежду ръководещите. Още повече, че името му не е било сондирано авансово с съдружните сътрудници.

Преди да стане политик Андрей Гюров е бил учител по финанси в Американския университет в България. Повече от 15 години е работил на експертни и управителни длъжности в банкови институции в Съединени американски щати и Европа и е съветвал компании като Raiffeisen Austria, BAWAG P. S. K., Unicredit Bulbank и други. Това обаче е прекомерно непретенциозно като кадрово развиване за един шеф на национална банка, споделят специалисти.

"Нашето предложение от "Продължаваме смяната " е Андрей Гюров, макар че несъмнено ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим лидера си ". Това съобщи в изявление за предаването "Преди всички " на стратегия "Хоризонт " тази заран Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание.

"Небезизвестно е, че ръководещото болшинство не съблюдава първия период за номиниране на претендент за Българска народна банка. Това е справедлив факт и това е реалност, тъй като одобряваме извънредно съществено тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има нужната експертиза, професионален опит и нравственос, тъй че да може идващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия бранш.

Смятам, че е значимо България да получи допустимо най-хубавия гуверньор, който в действителност да следи за банковия контрол и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е доста виновна, а и сме във време, в което има война в Украйна, към момента тлееща пандемия, енергийна рецесия в Европа и в света ", сподели Венеция Нецова-Ангова.

В същото време другата партия от обединението - Има Такъв Народ не отстъпва от към този момент оповестената още предходната седмица кандидатура на шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Проблемът и на двете кандидатури е, че нямат обща поддръжка.

Зад Андрей Гюров застават единствено от Политическа партия. В същото време източници от Народното събрание загатват пред Епицентър. бг за мощно напрежение в парламентарната група на Политическа партия, подбудено от нейния ръководител. Някои даже позволяват, че номинацията на Гюров за началник на Българска народна банка е подбудено от желанието той да бъде изваден от Народното събрание, с цел да се успокои групата на "Продължаваме смяната ". Никой от тях обаче не си дава сметка, че се праща в една толкоз консервативна институция като Българска народна банка човек без никакъв опит за нейното управление.

Любомир Каримански се радва на по-широка парламентарна поддръжка и то отвън обединението - от Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и ГЕРБ. И в случай че тази номинация влезе в парламентарната зала, тя може да събера болшинство, което пък ще значи завършек на ръководещата коалиция.

Преди 10 дни Каримански разгласи: „ Оставам един от претендентите за шеф на Българска народна банка. Имах диалог с управлението на „ ИТН " и те са твърдо решени да ме номинират”. Пред Нова тв той призна, че е бил подложен на напън да се откаже: "При мен стигаха най-малко по 5 разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре обединението или по-специално един от сътрудниците в обединението да номинира претендента си”, сподели още той като разкри, че са му предложили други постове в подмяна на отхвърли да се състезава за началник на Българска народна банка.

Въпреки това Каримански не се отхвърля от надпреварата. "Аз не се боря за пост. За мен е значимо да се способства с нещо в това по какъв начин една централна банка може да бъде в действителност и осъвременена, и виновна за тези доста въпроси, които стоят пред нея”, добави Каримански.

Ако водачите на обединенията не стигнат до общо единодушие и в Народното събрание бъдат импортирани двете кандидатури, ориста на държавното управление виси на косъм, разкриха пред медията ни депутати от ръководещото болшинство.

В Политическа партия са гневни на несъразмерните властови апетити на сътрудниците им от ИНТ - като се изключи че желали шефското кресло на Българска народна банка, хората на Слави Трифонов си били "заплюли " и директорския пост на Българска национална телевизия, както и посланичество в Конституционния съд.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР