В 17 часа и 57 минути днес настъпва астрономическото лято.

...
В 17 часа и 57 минути днес настъпва астрономическото лято.
Коментари Харесай

В 17:57 днес настъпва астрономическото лято

В 17 часа и 57 минути през днешния ден настава астрономическото лято.

Тази година 21 юни е денят на лятното слънцестояние, който е и най-дългият за годината.

Днес слънцето във Варна изгря в 5:28 часа и ще залезе в 20:52 часа. Продължителността на деня е 15 часа и 24 минути.

На този ден Слънцето огрява най-добре Северното полукълбо на Земята, тъй като на обяд се издига най-високо в небето. За наблюдаващ, намиращ се на Тропика на Рака, по обяд Слънцето минава тъкмо през зенита.

В деня на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец), покрай границата му със съзвездията Близнаци и Орион.

След датата на слънцестоенето продължителността на дните стартира да понижава, само че изначало незабележимо - едвам с по няколко секунди през всеки от идващите дни, посочи физикът.

Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо към 21-22 юни и към 22-23 декември за Южното полукълбо. То приключва с есенното равноденствие към 23 септември в Северното полукълбо и към 22 март в Южното полукълбо.

Всъщност лятното слънцестоене е денят, през който наблюдаемите точки на изгрев и залез очевидно престават да се движат върху линията на хоризонта, след което сменят посоката на придвижването си. Това подхожда на състояние на слънцето по неговия забележим път върху небесната сфера, което е оптимално отдалечено от небесния екватор, разясняват от Национален институт по метеорология и хидрология.

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите междинни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август. Летният сезон стартира с лятното слънцестоене - към 21 юни в Северното полукълбо и към 22 декември в Южното полукълбо, и приключва с есенното равноденствие - към 23 септември в Северното полукълбо и към 22 март в Южното полукълбо.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР