В 12 чуждестранни университета от 11 държави е обявена процедура

...
В 12 чуждестранни университета от 11 държави е обявена процедура
Коментари Харесай

Университети от 11 държави търсят преподаватели по български език и литература

В 12 задгранични университета от 11 страни е оповестена процедура за п одбор на преподаватели по български език и литература за идната академична година. Свободните позиции са в две висши учебни заведения в Словакия и в по едно във Франция, Китай, Гърция, Германия, Унгария, Полша, Румъния, Словения, Армения и Хърватия, оповестиха от Министерството на образованието и науката. 

Преподавателите ще се изпращат там дълготрайно от висшето учебно заведение или институт на Българската академия на науките, където заемат университетски длъжности. По време на своята дълготрайна задача те получават дневни командировъчни за съответната страна, както и съществена и спомагателна заплата за просветителна и научна степен, трудов стаж и професионален опит, дружно със съответните осигурителни вноски. Ако страната на приемане не им обезпечава жилище, те имат право и на спомагателни средства за наем на квартира . Покриват се и разноските им за пътешестване първоначално и края на всяка академична година, както и разноските на техните фамилии , които обитават с тях по време на задачата.

Обявлението за дванадесетте свободни позиции и формулярът за кандидатстване са оповестени на уеб страницата на Министерството на образованието и науката. В тях са посочени характерните условия на задграничните висши учебни заведения, на които претендентите би трябвало да дават отговор.

В момента българският език и литература се преподават в общо 31 висши учебни заведения зад граница. Основната цел на лекторатите е да обезпечат оптималната гласност на преподаването на български език и литература освен измежду университетските среди, само че и измежду необятната общност .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР