В 12 чуждестранни университета от 11 държави е обявена процедура

...
В 12 чуждестранни университета от 11 държави е обявена процедура
Коментари Харесай

12 чуждестранни университета търсят преподаватели по български език и литература

В 12 задгранични университета от 11 страни е оповестена процедура за асортимент на преподаватели по български език и литература за идната академична година.

Свободните позиции са в две висши учебни заведения в Словакия и в по едно във Франция, Китай, Гърция, Германия, Унгария, Полша, Румъния, Словения, Армения и Хърватия.

Преподавателите по български език и литература в задгранични университети се командироват там дълготрайно от висшето учебно заведение или институт на Българска академия на науките, в който заемат академична служба. В рамките на дълготрайната си командировка те получават дневни командировъчни за съответната страна, както и съществени и спомагателни трудови хонорари за просветителна и научна степен, за добит трудов стаж и професионален опит със съответните осигурителни вноски. Ако приемащата страна не им е осигурила жилище, имат право и на спомагателни средства за наем на квартира. Поемат се и пътните им разноски първоначално и в края на всяка академична година, както и тези на членовете на фамилиите им, които обитават с тях по време на командировката.

Обявление за дванадесетте свободни позиции и формуляр за кандидатстване са оповестени на страницата на Министерството на образованието и науката. В него са посочени и характерните условия на задграничните висши учебни заведения, на които следва да дават отговор претендентите.

В момента български език и литература се преподава в общо 31 висши учебни заведения зад граница. Основна цел на лекторатите е обезпечаване на оптималната гласност на преподаването на български език и литература освен измежду университетските среди, само че и измежду необятната общност. Основните принадлежности за постигането на тази цел са съдействие с българските посолства, културните институти, асоциациите на българите в чужбина, българските неделни учебни заведения по света, образуване на разнообразни прояви, присъединяване в интернационалните планове и медийни изяви.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР