В 12 чуждестранни университета е обявена процедура за подбор на

...
В 12 чуждестранни университета е обявена процедура за подбор на
Коментари Харесай

12 университета от чужбина търсят преподаватели по български език

В 12 задгранични университета е оповестена процедура за асортимент на преподаватели по български език и литература за идната академична година. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Свободните позиции са в две висши учебни заведения в Словакия и в по едно във Франция, Китай, Гърция, Германия, Унгария, Полша, Румъния, Словения, Армения и Хърватия.

От МОН показват, че преподавателите по български език и литература в задгранични университети се командироват там дълготрайно от висшето учебно заведение или институт на Българска академия на науките, в който заемат академична служба. В рамките на дълготрайната си командировка те получават дневни командировъчни за съответната страна, както и съществени и спомагателни трудови хонорари за просветителна и научна степен, за добит трудов стаж и професионален опит със съответните осигурителни вноски.

На преподавателите се поставят и спомагателни средства за квартира, в случай че приемната страна не им е осигурила жилище. Също по този начин се поемат и пътните им разноски първоначално и в края на всяка академична година, както и тези на членовете на фамилиите им, които обитават с тях по време на командировката, прецизират от МОН.

В момента български език и литература се преподава в общо 31 висши учебни заведения зад граница . Основна цел на лекторатите е обезпечаване на оптималната гласност на преподаването на български език и литература освен измежду университетските среди, само че и измежду необятната общност.

Обявление за дванадесетте свободни позиции и формуляр за кандидатстване са оповестени на страницата на. Там са посочени и характерните условия на задграничните висши учебни заведения, на които следва да дават отговор претендентите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР