В 12 часа и 14 минути днес е и настъпва

...
В 12 часа и 14 минути днес е и настъпва
Коментари Харесай

Днес в 12:14 ч. настъпва астрономическото лято

В 12 часа и 14 минути през днешния ден е и настава астрономическото лято, само че денят на лятното слънцестоене ли е най-дългият?

През 2022 година продължителността на деня от 16 до 26 юни е 15 часа и 19 минути, а най-дългият ден е на 19 юни - цели 15 часа и 20 минути. Това оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Всъщност лятното слънцестоене е денят, през който наблюдаемите точки на изгрев и залез очевидно престават да се движат върху линията на хоризонта, след което сменят посоката на придвижването си. Това подхожда на състояние на слънцето по неговия забележим път върху небесната сфера, което е оптимално отдалечено от небесния екватор, разясняват от Национален институт по метеорология и хидрология.

Слънцето в София тази заран изгря в 5 часа и 49 минути, и ще залезе в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня ще е 15 часа и 17 минути. А от 24 юни до края на месеца можем да се любуваме на най-късните залези в София - в 21 часа и 9 минути, означават синоптиците.

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите междинни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август. Летният сезон стартира с лятното слънцестоене - към 21 юни в Северното полукълбо и към 22 декември в Южното полукълбо, и приключва с есенното равноденствие - към 23 септември в Северното полукълбо и към 22 март в Южното полукълбо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР