В 11:00 часа в понеделник президентът Румен Радев прие на

...
В 11:00 часа в понеделник президентът Румен Радев прие на
Коментари Харесай

Най-важното през изминалата седмица – Димитър Главчев е новият стар кандидат за служебен премиер и безводие

В 11:00 часа в понеделник президентът Румен Радев одобри на „ Дондуков “ 2 препоръчаната за длъжностен министър председател, която от своя страна показа състав на кабинет. В него влизаше името на Калин Стоянов , който за следващ път беше предложение за длъжностен вътрешен министър . В резултат на това президентът съобщи, че няма да подпише указа за служебно държавно управление и даде период до 15:00 часа в същия ден на Кожарева да предложи различен за поста. Тя отхвърли и съобщи, че няма по какъв начин да предложи различен претендент и е взела своето решение осведомено и експертно.

При излизането си от постройката на президентството, Кожарева отхвърли пред публицисти да има политическо въздействие върху нея. По-късно обаче съобщи, че ще се срещне с основния прокурор и ще изложи всички обстоятелства, които има за оказан напън : „ Не се отхвърлям от кабинета, който предложих. Изпълних конституционната процедура. Очаквам президентът да не наруши Конституцията, да издаде декрет за държавно управление и насрочване на избори. “

Така стана ясно, че няма да има предварителни парламентарни избори на 20 октомври . Възникнаха и диспути дали Радев може да откаже да подпише указа за назначение на новия длъжностен кабинет.

В същия ден Кожарева се срещна с министър Стоянов , а след това отиде и подаде сигнал в Прокуратурата за оказван ѝ напън в хода на образуване на план за служебно държавно управление. От пресцентъра на държавното обвиняване разкриха, е сигналът съдържа данни, свързани с избора на служебни министри, които Горица Грънчарова – Кожарева е осъществила в интервала от 9 до 19 август . С оглед на изложените изказвания и условията на Наказателно-процесуални кодекс следва способената Софийска градска прокуратура да извърши инспекция, написа още в известието.

Горица Грънчарова-Кожарева. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Президентът от своя страна заяви, че продължава с търсенето на нов длъжностен министър председател : „ Искам най-отговорно да прикани Народното събрание да извърши своите отговорности по попълването на „ домовата книга “, с цел да мога аз от своя страна пълноценно да извърша моите отговорности по член 99 от Конституцията по сформиране на служебно държавно управление. От десетте евентуални претенденти за министър-председател две са вакантни, две – с изминал мандат, и при четиримата представители на Българската национална банка има затруднения, свързани и с европейското законодателство. “

Във вторник от оповестиха, че в продължение на конституционната процедура по назначение на служебно държавно управление, в сряда президентът Румен Радев ще организира срещи и диалози с избраните в член 99, алинея 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за длъжностен министър-председател. Оттам прибавиха: „ Съгласно член 99 от Конституцията, откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. След измененията в Конституцията, за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка /БНБ/, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. “

На този декор от пресцентъра на прокуратурата оповестиха, че сигналът на Горица Грънчарова-Кожарева е постъпил в Софийската градска прокуратура и има избран прокурор по него.

След диалозите, извършени в сряда с евентуалните вероятни претенденти , в четвъртък Радев подписа декрет, с който в осъществяване на член 99 алинея 5 от Конституцията дефинира Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател и му разпореди да показа състав и конструкция на Министерски съвет до 26 август.

„ Надявам се Вашето държавно управление да издигне в главен приоритет противодействието на купения и следен избор и поемайки този мандат Вие поемате виновната задача да мобилизирате в цялостна степен силите на българската страна за битка с това уродливо събитие. Очаквам до понеделник да ми визиите състав на Министерски съвет, който безапелационно да се вписва в тази значима задача “ , съобщи президентът и добави, че при триумф на процедурата предварителните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври .

„ По време на Вашия първи мандат като длъжностен министър-председател се породиха подозрения за зависимости от избрани политически лица. Вие ги отрекохте, само че през днешния ден получавате действителната опция да ги опровергаете “, съобщи Радев, като акцентира, че с цел да се случи това преди всичко би трябвало да се предложат промени в състава на настоящето държавно управление , които да бъдат последвани от решителни дейности на новия длъжностен кабинет. Според него триумфът на мандата изисква изчерпателен разбор на всички премеждия, през които актуалното служебно държавно управление мина през последните месеци.

Димитър Главчев насочи признателност към президента за предоставената опция и го увери, че в понеделник ще показа състав и конструкция на Министерски съвет, които по думите му ще удовлетворят упованията на българските жители.

На този декор още в понеделник се организираха митинги първо в отбрана на Калин Стоянов, а в сряда имаше подобен с искане за оставката му . Вторите бяха проведени от.

Снимка: БОЕЦ – България Обединена с Една Цел, Facebook

През миналата седмица в редица обитаеми места у нас беше оповестено бедствено състояние поради безводие . В сряда министър председателят Димитър Главчев изиска незабавни ограничения за справяне с казуса.

„ Има проблеми, които са трупани с години, само че показахме, че и тях можем да решаваме. Един от тези проблеми е обвързван с безводието в някои райони в страната. Трябва в незабавен порядък да предприемем нещо още веднъж “ , безапелационен бе министър председателят и за задачата той разпореди специалисти от четири министерства – Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, екоминистерството, Министерството на земеделието и храните и енергийното министерство да се съберат незабавно и да бъдат препоръчани бързи решения .

В осъществяване на разпоредените от министър-председателя незабавни ограничения за справяне с безводието в страната, в Министерство на регионалното развитие в сряда се организира среща сред министрите на районното развиване и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на стопанската система и промишлеността доктор Петко Николов. В нея участваха и управленията на Националната електрическа компания, Електроенергийния систематичен оператор, „ Българския ВиК холдинг “ ЕАД, зам.-министри и специалисти от министерствата. Обсъдена беше обстановката с наложените водни режими в обитаемоте места. Бе регистрирано, че измежду главните аргументи за дефицита на питейна вода е сериозното засушаване и повишението на температурите .

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 година е третата подред суха и гореща година . Месец юни е бил най-горещият от 1930 година насам, като тази година интервалът на засушаване е и най-дълъг като продължава повече от три месеца . В резултат на това има спад на водните количества с 87% в Северна България спрямо предходната година. Намаление на размерите се регистрира и на останалите водоизточници. Като друга причина за безводието бяха посочени загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи в избрани обитаеми места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи.

Работна среща. Снимка: Министерство на регионалното развитие

За справяне с проблемите и за свеждане до най-малко на негативите за популацията, продължава работата в спешен режим на всички държавни структури в съгласуваност с локалните управляващи. Създава се работна група с специалисти от всички отраслови министерства, която ще е и самобитен координационен център , с цел да се реализира по-голяма успеваемост на общите старания на институциите. Тя ще набележи както краткосрочни , по този начин и дълготрайни ограничения като част от национална политика за решение на казуса с водоснабдяването на популацията и напояването на земеделските култури.

Работната група ще има за цел да предложи съответни решения за възстановяване на успеваемостта и контрола , обезпечаването на аварийни водоизточници и приоритизиране на стратегически язовири, които би трябвало да се построят или рехабилитират, с цел да се подсигуряват водните ресурси на страната за справяне с климатичните промени в идващите години. Ще бъдат оценени и нужните законови промени, защото водоснабдяването е стратегически бранш и част от националната сигурност. Ще се разиска и изработването на повсеместен хидромелиоративен разбор, който да покаже както разновидностите за възстановяване на водоснабдяването, по този начин и потребността от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми.

В четвъртък от Софийската градска прокуратура разясниха за „ Българска телеграфна агенция “, че някогашният изпълнителен шеф на Българска банка за развиване /ББР/ Стоян Мавродиев е бил разгласен за национално търсене с разпореждане на Комисията за противопоставяне на корупцията. Той е упрекнат за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на провиснал заем от близо 150 млн. лева от ББР на компания „ Роудуей кънстракшън “.

Прокуратура. Снимка: Архив

Освен Мавродиев, по досъдебното произвеждане обвинени са още Румен Гайтански, в качеството си на подстрекател, и Иван Георгиев, представител на компанията, взела заема, в качеството си на помощник. Гайтански е с мярка „ задържане под стража “, а Георгиев с парична гаранция в размер от 50 хиляди лева

Най-важното през миналата седмица – Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде длъжностен министър председател и олимпийски медали

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР