В 10.20 ч. тази сутрин е открита черната кутия на

...
В 10.20 ч. тази сутрин е открита черната кутия на
Коментари Харесай

Черната кутия на МиГ-29 е промита със сладка вода, няма яснота дали е разхерметизирана

В 10.20 ч. тази заран е открита черната кутия на разрушилия се в Черно море МиГ-29. След 20 минути тя към този момент е била на борда на минен ловджия " Цибър ". Това заяви на брифинг капитанът на " Цибър " - капитан III сан Мирослав Добрев.

По думите му, черната кутия е открита на дълбочина 70 метра. Тя е цяла, само че към момента не се знае какво е положението ѝ и дали ще може да се извлече информация от нея. Кутията е захваната за особено квалифициран манипулатор, с цел да може да бъде извадена.

" Мястото, на което я намерихме, към този момент беше обследвано. Там намерихме огромно количество остатъци от изтребителя. Това, което беше належащо е с подводния телеуправляем уред да проучване всички открити остатъци. Така стигнахме до нея ", изясни капитан Добрев.

Кутията ще бъде превозена със аероплан на Военновъздушни сили до военна база " Граф Игнатиево ", където ще бъде изработен опит да бъдат снети данните от нея. Ако военните съумеят, ще може да бъде получена информация за всички параметри на полета, режима на мотора, скоростта, височината и траекторията на самолета, както и в какво положение са били средствата за ръководство.

" Черната кутия бе промита със сладка вода, само че все още не е ясно дали не е разхерметизирана и дали ще могат да бъдат извлечени данните от нея ", добави командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Още на 10 юни служебният министър на защитата Георги Панайотов заяви, че в случай че до 4 дни (тоест до 14 юни - бел.ред) черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

Изтребителят МиГ-29, ръководен от майор Валентин Терзиев, се разруши на 9 юни по време на нощно обучение в региона на Шабла. Пилотът почина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР