В 07:00 часа днес беше даден старт на провеждането на

...
В 07:00 часа днес беше даден старт на провеждането на
Коментари Харесай

Белащица провежда референдум за присъединяването си към Пловдив

В 07:00 часа през днешния ден беше даден старт на провеждането на локалния референдум за отделянето на село Белащица от състава на община „ Родопи “ и прекосяването му към община Пловдив. Допитването ще завърши в 20:00 часа , като жителите ще би трябвало да отговорят на въпроса:

„ Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община „ Родопи “ и да се причисли към община Пловдив? “

Според изборните описи жителите на селото с право на глас са 1711 , като още 23-ма са се записали по сегашен адрес. Те ще могат да упражнят правото си на глас в 3 секции в локалното учебно заведение .

За да бъде годен референдумът, на него би трябвало да са дали своят вот минимум 700 души или към 40 на 100 от тези, които имат право на глас. За да бъде отделена Белащица от община „ Родопи “, за това би трябвало да са дали своят вот 50 на 100 плюс 1.

Предложението за референдума е на локалния предприемчив комитет , като упованията са с присъединението към Пловдив да имат повече благоприятни условия за развиване на обитаемото място. Предходният Общински съвет на Пловдив се съгласи да одобри селото, само че община „ Родопи “ се разгласи срещу това.

Областният шеф Илия Зюмбилев издаде заповед, с която насрочи допитването , откакто жалбата на градоначалника на община „ Родопи “ Павел Михайлов беше оставена без разглеждане от Пловдивския административен съд. Кметът апелира пред Върховния административен съд, откъдето се чака мнение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР