Увреждането на артериите и кръвоносните съдове при употреба на електронни

...
Увреждането на артериите и кръвоносните съдове при употреба на електронни
Коментари Харесай

Традиционните и електронните цигари причиняват сходни увреждания на кръвоносните съдове

Увреждането на артериите и кръвоносните съдове при приложимост на електронни цигари е сходно с това от пушене на обичайни цигари, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени са изследвали артериите и кръвоносните съдове на непушачи, пушачи на обичайни цигари и пушачи на електронни цигари, както и на хора, които пушат и двата типа цигари. Оказало се, че втвърдяването на артериите у участниците в двете групи е сходно. Установено било също, че ендотелните кафези, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове, са еднообразно повредени, без значение дали хората са пушили обичайни цигари, електронни цигари или и едните, и другите.

Електронните цигари могат да увредят кръвоносните съдове даже когато не съдържат никотин

"Много хора считат, че електронните цигари са по-безредни от обичайните - съобщи съавторката на проучването Джесика Фетърман от Медицинския институт към Бостънския университет. - Все повече проучвания обаче демонстрират, че вейпингът не е по-безвредна опция на пушенето на обичайни цигари, що се отнася до здравето на сърцето. Изследването ни го удостоверява. "

Фетърман и сътрудниците й са изследвали кръвоносните съдове на над 400 мъже и дами на възраст сред 21 и 45 години, които не са били наранени от сърдечна болест и у които не са открити рискови фактори за болестта. Изследването е обхванало 94 непушачи, 285 пушачи на обичайни цигари, 36 пушачи на електронни цигари и 52-ма участници, които прибягват по едно и също време до приложимост на обичайни цигари и вейпинг, разяснява Българска телеграфна агенция.

Електронните цигари усилват риска от инфекции в устата

"В съпоставяне с непушачите ендотелните кафези на пушещите електронни цигари и феновете и на двата типа създават по-малко количество от защитаващия сърцето азотен оксид - означи Фетърман. - Клетките им създават също повече реактивни кислородни типове, които провокират ДНК увреждания. "

Според Националните здравни институти на Съединени американски щати втвърдяването на артериите и увреждането на други кръвоносни съдове са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт. "Втвърдяването на артериите може да аргументи увреждане на капилярите и да сложи сърцето под спомагателен стрес, допринасяйки за развиване на сърдечна болест ", разясни Фетърман.

Резултатите от проучването са оповестени в Journal of the American Heart Association.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР