Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон обяви от Белгия, че няма

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон обяви от Белгия, че няма
Коментари Харесай

Пучдемон: Не искам убежище, а гаранции, за да се върна в Испания

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон разгласи от Белгия, че няма да бяга от испанското правораздаване, само че няма да се върне в Испания, преди да получи " гаранции " за сигурността си. Пучдемон сподели, че ще се бори да сложи каталунския въпрос " в сърцето на Европейския съюз. " Той в същото време одобри предварителния избор, призован от Мадрид предходната седмица, като " демократично предизвикателство. "

На конференция в Брюксел, запитан дали ще желае политическо леговище, той отговори огрицателно . " Това не е белгийски въпрос. Тук съм по различен въпрос - поради каталунската рецесия. " Извлението му идва по-малко от ден откакто юристът Паул Бекаерт заяви, че Пучдемон го е наел като бранител и че е допустимо да изиска леговище в Белгия. Междувременно " Ел мундо " заяви, че дружно с него в Брюксел все още са седем някогашни министри от кабинета му. Не е известно дали това число " поправя " предходните информации, че той е отпътувал за Белгия с петима членове на уволнения си кабинет, или в това време още двама души са се присъедилини към групата.

Според него обвиняванията против държавното управление и членове на Народното събрание, поискани от основния прокурор, " не устоят " - по думите му липсват доказателства за осъществените закононарушения и незаслужено може да доведат до десетки години затвор. Тази позиция споделиха и някои от досегашните членове на екипа му.

По думите му част от уволненото от Мадрид каталунско държавно управление ще остане в Каталуня и ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати премахването на каталунските институции. " Приемаме изборите , наложени от испанската страна, като демократично предизвикателство. Ще участваме и по този начин ще дадем отговор на цялата интернационална общественост, " сподели той. В подмяна прикани Мадрид да " признае резултатите " от идния избор.

" Винаги си представяхме, че има излаз от рецесията... Напомням ви, че след референдума имаше опити за разговор (от нас)... Това държавно управление можеше да оспорва правото (на управляващите в Мадрид), само че избра да няма принуждение. Не може да се построи република въз основата на принуждение. Ако испанската страна желае да работи въз основата на принуждение, дано го прави.... (но) всички партии за самостоятелност отхвърлят това. Всички решения на това държавно управление (уволненото каталунско държавно управление - бел. ред.) следват полезностите на мира и разговора. "

Три езика

Пучдемон употребява каталунски, испански и френски в речта си, като ненадейно превключваше сред езиците. " Ако някой има проблем, ще употребявам и британския, " сподели той на френски при започване на конференцията си. Впоследствие постоянно отговаряше на английските публицисти на френски. Всъщност в речта му испанският беше на последно място. На всеки от трите езика Пучдемон употребяваше израза " испанската страна " и не назоваваше Испания - прийом, присъщ за каталунските националисти.

" Посещението на Пучдемон и петимата му съветници в Брюксел през днешния ден е вест в цялата белгийска преса, изумена от самодейността и единомислеща в терзанието си за резултата, който би могла да има върху държавното управление на страната, " написа още " Вангуардия ", преди да се появи новата информация за седем някогашни членове на кабинета.

Отказът на Белгия

По-рано в. " Вангуардия " заяви, че администрацията на белгийския министър председател е отхвърлила тази заран искане от Пучдемон за наема на зала, в който той считал да даде конференцията си. Тя ще се организира в пресклуба на Брюксел, " на броени крачки " от европейските институции. Изданието, чийто европейски офис се обитава в постройката на Международния пресцентър - благосъстоятелност на белгийската страна - разрешава наемане на зали за частни събития. Изданието е научило, че двама представители на Европейския свободен алианс (от неговата парламентарна група е част и съдружният сътрудник в някогашния кабинет на Пучдемон, Каталунската републиканска левица) поискали във вторник рано сутринта да наемат зала, без да уточнят защо е нужна. Бяха доста нервни, " споделят за " Вангуардия " източници от администрацията на пресцентъра.

Ръководството на залата решило да се свърже с кабинета на белгийския министър председател, с цел да му съобщи молбата, само че той " я отхвърлил ", изяснява един от източниците. Според него Пучдемон се появил в централата на Европейския свободен алианс в 13:00 ч. Съдът приема обвиняванията против някогашния началник на Народното събрание
Междувременно Върховният съд разгласи, че приема и ще работи по обвиняванията в протест и подбуждане към непокорство, импортирани от испанския основен прокурор против ръководителя на каталунския парламент Карме Форкадел. Този съд се произнася настрана по обвиняванията на Форкадел, тъй като тя към момента се употребява с углавен имунитет.

Случаите против Пучдемон и заместника му Ориол Жункерас ще се преглеждат от друга институция - Националния съд, занимаващ се с закононарушения като тероризъм, държавна измяна и протест, както и интернационалните каузи, свързани с Испания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (117)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР