Уволнените членове на каталунското регионално правителство са призовани да се

...
Уволнените членове на каталунското регионално правителство са призовани да се
Коментари Харесай

Пучдемон призован пред Върховния съд на Испания, отказът означава арест

Уволнените членове на каталунското районно държавно управление са призовани да се явят пред Върховния съд на Испания по обвинявания в подклаждане на протест по отношение на провеждането на противоречивия референдум за самостоятелност на региона от Испания от 1 октомври.

Съдът в столицата Мадрид е призовал 13 души, в това число някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, който избяга от страната и разгласи, че ще пренебрегне заповедта.

" Това е политически развой ", съобщи Пучдемон от Белгия, представен от Би Би Си.

Прокурорите може да наредят ареста на членовете на държавното управление на Пучдемон, в случай че те не се явят пред съда.

Испания беше обхваната от конституционна рецесия от провеждането на референдума, разгласен за противоконституционен от Конституционния съд на страната.

Миналата седмица испанският министър-председател Мариано Рахой наложи непосредствено ръководство на самостоятелната до този миг богата област Каталуния, като разпусна районния парламент, уволни държавното управление и шефът на полицията и свика предварителни районни избори на 21 декември.

Това се случи, откакто каталунските законодатели гласоподаваха " за " отделянето на Каталуния от Испания на база резултатите от референдума. Според уволненото държавно управление 43% от жителите на региона са дали своят вот, а 90% от тях са показали отговор " да " на въпроса желаят ли оповестяване на самостоятелност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР