Уволнението на Бруно Акрапович от ЦСКА започна да се пече

...
Уволнението на Бруно Акрапович от ЦСКА започна да се пече
Коментари Харесай

Ловешкият манталитет за пореден път се изгаври с ЦСКА

Уволнението на Бруно Акрапович от ЦСКА стартира да се " пече " още след мача с Лудогорец. Ако не и по-рано, по аргументи, които знаят единствено в кръга " Ловеч ", настанил се на стадион " Българска войска ", както едно време всякакви шумкари са се настанявали в домовете на убитите почтени българи, формирали преди този момент елита на страната. Приликата е в това, че резултатът е един същ, когато някой пристигна в столицата с провинциалния си нрав. Следва съсипия.

В ЦСКА, несъмнено, обстановката не е цялостна съсипия. Верни решения през годините имаше, само че те oтстъпват по-тежест от позиция на значителност.

Още след мача с Лудогорец знайни и незнайни " разбирачи " в медии, благоразположени към това управлението на ЦСКА, както и противоположното, започнаха да бият по канчето на босненския експерт, с което да приготвят почвата измежду почитателите за вероятно уволняване. Е, то в последна сметка се случи по късните доби на вчерашния неделен ден, а с това решение ЦСКА от ден на ден замязва на италианския Палермо с президент Маурицио Дзампарини, който сменяше по 5-6 треньора на сезон. В последна сметка този клуб бе пометен, а все още е в Серия Ц и не се знае дали скоро ще може да се върне в елитния италиански футбол, където по принцип му е мястото.

Ако следваме логиката на решенията, които се взимат в ЦСКА, както и афишираното по-рано отдръпване на Гриша Ганчев от клуба, " армейците " може би ги чака ориста на клуба от Сицилия. Особено пък и в случай че ГЕРБ остане на власт. Това значи освен продължение на модела " Лудогорец ", случван от олигархичен артикул точно на сегашната власт, само че и неговото дефинитивно одобряване. Съвсем допустимо е скоро и опитите за някаква опозиция да бъдат смачквани по доста по-брутален, в сравнение с сега.

Какво да кажем за футболния аспект на промяната на Бруно Акрапович с Любослав Пенев?...

Хем е смешно, хем е тъжно. И дребните деца знаят, че Бруно Акрапович има повече извоювани титли като треньор от Любо Пенев. Единственият на Ел Голеадор е купата в българския шампионат през сезон 2010/2011 с Литекс. Ловчанлии тогава победиха в шампионата по доста сходен метод на това, против което в този момент, като част от ЦСКА, скачат. Със съдийство в своя изгода - противоречиви дузпи и така нататък Точно както Лудогорец в някои от сезоните, в които не бяха по-добри от ЦСКА.

Да смениш треньор поради няколко по-слаби мача е форма на безспорна управническа и футболна неначетеност в частта на това по какъв начин се построява един тим. На " Армията " да насочат взор на Запад и да видят какъв брой време получи Юрген Клоп в Ливърпул преди той и футболистите му да завоюва трофей. Солскяер в Манчестър Юнайтед също работи към този момент над 2 години, без към момента да е постигнал нещо. А в това време отнесе шестица от Тотнъм на " Олд Трафорд ".

В момента даже в Левски се държат по-адекватно, подкрепяйки Славиша Стоянович, който няма по-добри резултати Акрапович. Знаят, че му е належащо време, знаят с какво му се постанова да работи. Точно това илюстрира огромната разлика в интелектуалния багаж сред Наско Сираков и Стойчо Стоилов. Последният тотално не схваща нищо от треньори, а остават и съществени подозрения дали той не провежда вътрешните саботажи против някои от треньорите, минали през ЦСКА в последните години. В това число и против харизматичния босненец. Единственото, което на Стоилов не може да се отхвърли в позитивен аспект, е усетът за сносни футболисти, които да бъдат взети на ниска цена и продадени за много повече пари.

Още повече, самото управление на клуба има доста по-значителна виновност за спада в представянето на състава. Не Акрапович изиска Валентин Антов и Али Соу - най-хубавите футболисти на ЦСКА от началото на сезона, да бъдат продадени. Не поради него ЦСКА от лятото насам има извънредно слаба конкуренция в средата на терена. Впрочем, чисто футболно против Славия на снега, с Антов и Али Соу в състава, тимът игра може би най-добре.

Особено продажбата на Али Соу наруши извънредно доста продуктивността на ЦСКА в офанзива. Невъзможно беше да не се отрази, защото треньорът в хода на подготовката е подготвял тима да нападна по избран метод, в който Соу е съществена фигура. След продажбата на гамбиеца нещата се трансформираха изцяло и беше естествено да се даде време за нов строеж с Кайседо, Бисмарк и Пеняранда. Това не се случи и в този ред на мисли разсъжденията в управническите глави в ЦСКА са на доста ниско равнище. Ако причина за уволнението на Акрапович са в действителност няколкото слаби мача, които изигра тимът.

Говори се и за протест от страна на футболистите. Пореден подобен в ерата " Ганчев ". Ако това е правилно, то потвърждава, че поучения от предходните пъти не са взети. Което не е изненадващо, само че е обидно по отношение на почитателите. И по-страшното е, че поуката по-скоро не се взима съзнателно.

Някои несъмнено се питат какво може да се чака от Любослав Пенев. Отговорът е доста елементарен, тъй като този " мач " към този момент сме го гледали.

Като треньор Любо има три интервала в ЦСКА зад тила си и, като изключим успеха над Динамо Москва в шампионата за Купата на УЕФА от първия му интервал през 2009 година, и трите му интервала са безспорен неуспех. Няма никакви учредения да се допуска и да има очаквания, че в този момент ще е по-различно. Има някакъв малък късмет да завоюва Купата на България, в случай че резултатът на новия треньор подейства върху играчите. Нищо повече от това не може да стане. Не единствено тъй като той е със противоречиви качества тъкмо за тази специалност, което не анулира именития му статут за клуба като футболист, само че и тъй като за управлението на ЦСКА ще е най-нормалното да го изгони най-късно в средата на идващия сезон.

Назначаването навръх Любо Пенев не е инцидентно. По две аргументи. Първо, не трябва да бъде назначаван Стойчо Младенов, който е без работа, тъй като той не би се съобразявал със странните искания на основния управител Стойчо Стоилов. Пенев, колкото и да се прави на непокорен, с цел да го предложения тъкмо Стоилов, значи, че той се преценява с настояванията на управлението. Например избрани играчи да играят, без значение в каква форма са, с цел да може вероятно да бъдат продадени. Ако някой се излъже.

Второ, щом не може да е Стойчо Младенов, би трябвало друга огромна легенда на ЦСКА да смени Акрапович, с цел да може почитателите да бъдат умилостивени по-лесно. Някои ще скачат, други не, като в последна сметка и първите ще се примирят в някакъв миг.

А по какъв начин може да стане това ли? Много елементарно...

Твърде е евентуално още с първите си медийни изяви като старши треньор на ЦСКА Любослав Пенев да подеме медийна война с Лудогорец, БФС и цялата страна, в случай че се наложи. Не че учредения за това няма, само че в тази ситуация това ще се прави за изместване на фокуса от недалновидните решения към външните врагове. Това е единствената концепция. Всички други да са отговорни, само че и не самите хора в " аления " клуб. И по този начин до края на света. Или най-малко до края на ловешката епоха в ЦСКА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР