Уволнени заради публикации или коментари в социалните мрежи - такива

...
Уволнени заради публикации или коментари в социалните мрежи - такива
Коментари Харесай

Пловдивчанин се похвали, че взима 15 бона заплата и съжали жестоко

Уволнени поради изявления или мнения в обществените мрежи - такива случаи стават все по-масови, описват специалисти по трудово право. По техни наблюдения - всеки втори си е имал проблеми в работа поради държанието си в мрежата.

Къде е границата сред персоналната независимост в обществените мрежи и отговорността към работното място?

Според статистика българите са най-активни във Фейсбук сред 13:00 и 15:00 часа, т.е. в работно време. Данните са на Фейсбук Bulgaria. Според тях 87% от контактите в обществената мрежа са сътрудници. Някои хора не подозират до какви следствие може да докара това.

''Имахме един доста забавен случай в Плевен - работодателка описа, че неин чиновник споделил, че взима 15 000 лв. заплата. Една седмица по-късно ние провеждахме срещи самостоятелни с всеки да обясняваме, че това не е правилно, хората вътре във компанията се скараха за какво един получава една сума, различен получава друга сума.

В работа не го санкционирали. Но други не се радват на такава приемливост. Машинен оператор от Панагюрище бил заставен да подаде молбата си за овакантяване поради коментар в мрежата, който съгласно шефа му уронва престижа на компанията. След това завел дело в съда и го спечелил, тъй като в Кодекса на труда няма подобен правилник.

Сега компанията би трябвало да му изплати 14 000 лв.. В цифровата епоха някои компании към този момент са намерили метод. В Западна Европа и Щатите всеки чиновник подписва Етичен кодекс'', споделя доктор Тодор Капитанов - специалист по трудово право и народен секретар на КНСБ, представен от Българска национална телевизия.

Такъв има и в компанията, на която Геновева Христова е шеф.

''Ако по някакъв метод злонамерено или преднамерено чиновник уличи компанията в несправедливост, бихме на първо място разговаряли с него - какво е довело д отова, какъв е казусът, за какво се е случило преди към този момент крайната мярка'', счита Христова.

''При нас има такава уговорка, че всеки носи отговорност за това, което поства и в случай че нарушава някакви права за конфиденциалност в корпорацията, индивидът може да бъде уволнен принудително'', на мнение е пък Никита Синица, чиновник в интернационална компания.

Така казусът се взема решение на равнище компания, тъй като няма общо законодателство, което да регламентира държанието на чиновниците в обществените мрежи.

И без значение, че правни учредения липсват, от постовете ни в мрежата могат да последват съществени последици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР