Уволнената медицинска сестра от варненската ясла Морска звездица осъди прокуратурата,

...
Уволнената медицинска сестра от варненската ясла Морска звездица осъди прокуратурата,
Коментари Харесай

Сестра от варненска ясла, обвинена в тормоз над дете, осъди прокуратурата

 Уволнената здравна сестра от варненската ясла " Морска звездица " осъди прокуратурата, научи Varna24.bg .

Припомняме, че казусът на неприятно отношение към децата във варненската ясла провокира вълна от отвращение в обществените мрежи, а Кинка Стоянова беше уволнена дисциплинарно. Това се случи, откакто майката на момиченце се  усъмнила за тормоз в детското заведение, откакто детето и почнало да се буди вечер и да плаче по два-три часа без забележима причина, както и да си удря единствено плесници по лицето.

С решение на Районен съд Варна прокуратурата би трябвало да заплати на здравната сестра сумата от 1 500 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като отхвърля остатъка от желаната сума от 15 000 лева.  

В исковата си молба Тинка твърди, че против нея е било формирано досъдебно произвеждане, а на 3.10.2017г.  е привлечена като обвинена за закононарушение по чл.187 от Наказателен кодекс и по отношение на нея е взета мярка за неотклонение " подписка “. Тя твърди, че с импортирано в районен съд Варна разпореждане на прокурор, е предадена на съд за осъществено закононарушение, за това че на 25.11.2016г. в гр.Варна, в детска градина №36 “Морска звездица “ е изтезавала (чрез причиняване на физическа болежка, крясъци, закани и обиди) малолетно лице на 2 години, чието образование и е било предоставено в качеството й на здравна сестра в яслена група на ОДЗ, като осъщественото не съставлява по-тежко закононарушение.

Медицинската сестра твърди, че с решение на Районен съд Варна от 15.01.2018г.  е приета за невиновна и оправдана по повдигнатото обвиняване по чл.187 от Наказателен кодекс, като решението е влезнало в законна мощ на 30.03.2018г. Тя сочи, че трудовото й правно отношение е било прекъснато на осн. чл.328, ал.1 от КТ, само че действителният мотив за прекратяването е било повдигнатото обвиняване. Твърди се, че в резултата на формираното и водено наказателно произвеждане, в разнообразни печатни и електронни медии са направени многочислени изявления, които по друг метод интерпретирали данни по делото и са основали извънредно отрицателен облик на ищцата пред обществото. Тя твърди, че от всички тези дейности е претъпяла премеждия свързани с прочувствения й живот, като непрестанен стрес и боязън от несправедлива неоправдателна присъда, това е имало отражение върху връзките и с нейни близки, другари и познати, които са се отдръпнали от нея.

Сестрата твърди, че по време на наказателното гонене против нея е била принудена да понася ограничавания произлизащи от качеството й на обвинена и подсъдима, като явяване пред проверяващите органи и на правосъдни съвещания. Сочи, че е спряла да излиза от вкъщи си, плачела е всеки ден, мислила че се е провалила във всички, че е задължение за фамилията си, почнала да има натрапчиви мисли и неконтролируем боязън от които ставала несъответстваща и отказвала да се среща с познати. Започнала да страда от бодърствуване, което е наложило да стартира да посещава специализиране лечебни заведения при което й е сложена диагноза умерено тежък депресивен интервал, хипертонична рецесия с високо кръвно налягане, хипертонично сърца без застойна недостатъчност, мозъчносъдова болест, неуточнена.

Моли се, да се осъди прокуратурата да заплати сумата от 15 000лв. обезщетение за породени неимуществени вреди изразяващи се в психологични болки и премеждия от нелегално повдигнатото обвиняване, дружно със законната рента от 30.03.2018г. до окончателното погашение на сумата и 1 000лв. разходи за юрист дружно с другите разходи.

От прокуратурата разясняват като погрешни изказванията, че в резултат на описаните нагоре събития здравната сестра е придобила неприятен имидж, като се показва, че той е резултата на стореното от нея, а не от повдигнатото обвиняване. 

Разпитаните по делото очевидци сочат в показанията си, че Тинка е изказвала пред тях терзания, че може да влезе в пандиза, почнала е да посещава лекари и общото й положение не е било положително, като категорично е показала, че това е резултата от случилото се. 

Вещото лице по признатата по делото психиатрична експертиза е показало, че преди на ищцата да бъде повдигнато обвиняване, тя не е страдала от психологични разстройства, само че след завеждане против нея на досъдебно произвеждане е отключила " умерено тежък депресивен епизод “ довел макар извършеното лекуване до посттравматично стресово разстройство.

Съдът взема решение, че като се вземе поради относително късия период през който здравната сестра е била с повдигнато обвиняване, само че въпреки това откритото стресово разстройство, следва да се дефинира обезщетение в размер на 1 500лв., като размера на същото е обуславя и от събитието, че по делото липсват доказателства посоченото разстройство да постанова в допълнение медикаментозно лекуване, а вещото лице е дало прекомерно неразбираема прогноза за развиването на болестта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР