Увеличми се броят на обявите за работа в хотелиерството и

...
Увеличми се броят на обявите за работа в хотелиерството и
Коментари Харесай

Броят на обявите за работа в хотелиерството нараства

Увеличми се броят на обявите за работа в хотелиерството и ресторантьорството.

Въпреки Великденските празници и множеството почивни дни, броят на обявите за работа нараства. В някои браншове се следи спад, само че като сбор се регистрира дребен растеж от 1%. Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт ДжобТайгър (JobTiger), написа.

Броят на обявите за работа е малко над 52 500 и на годишна база се е нараснал с 21 % (спрямо април 2021 г.), прецизират от компанията.

Продължава двуцифреният растеж на обявите в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ". През април броят на предложенията в него е повишен с 14 на 100 и към този момент има над 11 000 оповестени позиции за претовареност.

На второ място по растеж, както и в предходния месец, е секторът " Търговия и продажби " с нарастване от 7 на 100. Следват секторите " Логистика и превоз " (4 на сто) и " Здравеопазване и фармация " (1 на сто). При останалите браншове се следи спад на броя на обявите - " Производство " (минус 2 на сто), " Строителство " (минус 3 на сто), " Маркетинг и реклама " (минус 7 на сто), " Счетоводство, одит, финанси " (минус 9,3 на сто), " ИТ " (минус 9,4 на сто), " Административни и обслужващи действия " (минус 9,4 на сто). 

По-малко разгласи за работа през юни

Като резултат от непрекъснатото повишаване на предложенията в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ", той е на път да заеме първото място като дял от общия брой разгласи и да изпревари обичайния водач - бранш " Търговия и продажби ". Той към момента заема челното място с 21,6 на 100, само че води едвам с 0,1 на 100 бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ", чийто дял през април е 21,5 на 100. На трето място продължава да бъде " ИТ " секторът с дял от 14 %, а след него се подреждат секторите " Производство " (13 на сто), " Административни и обслужващи действия " (9на сто), " Логистика и превоз " (8 на сто), " Счетоводство, одит, финанси " (4,4 на сто), " Строителство " (4,4 на сто), " Здравеопазване и фармация " (3,4 на сто), " Маркетинг и реклама " (2,9 на сто) и " Изкуство " (1 на сто). 

Според разбора на HR компанията, предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа в края на април доближават съвсем 6000 или 11,6 % от общия брой разгласи. Спрямо предходния месец март броят на този вид оферти се е нараснал с 8 на 100, а съотношението им по браншове е " ИТ " (55 на сто), следвани от " Административни и обслужващи действия " (15 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15 на сто) и " Търговия и продажби " (5 на сто). 

Предложенията с условие за разполагаем зелен документ (удостоверяващ приключен цикъл на имунизация против COVID-19 или неговото преболедуване) не престават да понижават. След като противоепидемичните ограничения бяха публично анулирани, се следят едвам 50 оферти за работа, изискващи документа. 

През април общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял с 3 на 100. Изменението по градове е: София (минус 6 на сто), Пловдив (минус 2 на сто), Варна (6 на сто), Бургас (5 на сто), Русе (минус 12 на сто) и Стара Загора (5 на сто). Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 72 на 100 от всички разгласи. Разпределението във всеки от тези градове е както следва: София (43 на сто), Пловдив (9 на сто), Варна (10 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (2 на сто). 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР