Увеличението в цената на природния газ през април няма да

...
Увеличението в цената на природния газ през април няма да
Коментари Харесай

Поскъпването на газа може да е около 30%

Увеличението в цената на природния газ през април няма да бъде 58%, каквато прогноза направи " Булгаргаз ". Това подсигурява ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)Станислав Тодоров, като се базира на борсовите цени, които през последните дни се успокояват. " Спад в пазарите както на електричество, по този начин и на газ, реагират под паника на всякаква вест, която се получава от региона на военните дейности. В този смисъл мога да ви подсигурявам, че нарастването няма да бъде в границите на 58%, както е първичното заявление на " Булгаргаз ". Колко ще бъде, ще стане ясно едвам в последните дни на март. Към този миг, в случай че през днешния ден изчислим нарастването, то би трябвало да е към 30% ", съобщи Тодоров.

До края на месеца, в случай че войната не ескалира, цените на природния газ може да останат на сегашните си и по-ниски равнища, сподели пред публицисти след срещата на държавното управление с бизнеса министърът на енергетиката Александър Николов. Той добави, че обстановката се следи. Възможно е помощта за битовите консуматори на газ да бъде продължена и за април, съобщи БНР. Ще се вземе решение към края на месеца за това по какъв начин да наподобява компенсацията и дали тя да бъде продължена и за още един месец напред, защото действителното прекъсване на отоплителния сезон евентуално ще се случи някъде в средата на месеца.

В края на месеца ще има коригиращи данни, виждаме наклонност последните два дни цените да вървят надолу, пазарът се успокоява. Това пък сподели по-рано пред Нова телевизия ръководителят на СД на " Булгаргаз " Иван Топчийски. Той изясни, че препоръчаното 58-процентно повишаване не било последна цена, а единствено планирана, крайната щяла да бъде в края на месеца.

Заявката на " Булгаргаз " за нарастване на цената на природния газ с близо 58% от април е поради дейностите на бившето управление на сдружението, което е отказало евтината азерска суровина, счита министър председателят Кирил Петков. Той разгласи, че ще се направи опит още веднъж да получаваме на ниска цена газ от Азербайджан.

Вучич: Ако България ще стопира съветския газ, първо да ни пита

Сръбските медии препечатаха изказване на българския енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров, който споделя пред БНР, че страната му " има право да спре преноса на съветски природен газ " в случай че Русия заплаща за пренос в рубли ". Изявленията на специалиста бяха тиражирани от северномакедонската организация МИА и провокираха неспокойствие и в сръбската преса. Сръбският президент Александър Вучич разяснява пред публицисти при визитата си в гр. Враня, че се надява София първо да се съветва с Белград, преди да вземе решение за прекъсване на съветския газ. Вучич напомня, че главните доставки на газ за страната му се реализират или през Берегово и Унгария, или през България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР