Увеличението с 12% на пенсиите е факт. То е хармонизирано

...
Увеличението с 12% на пенсиите е факт. То е хармонизирано
Коментари Харесай

Шалапатова: Чувам хората много добре какво искат

Увеличението с 12% на пенсиите е реалност. То е хармонизирано с показателя на потребителските цени. Добра наклонност е и растежът на минималната работна заплата. От идната година нейният размер ще се дефинира като 50% от междинната работна брутна заплата. Това разяснява по Народоосвободителна въстаническа армия общественият министър Иванка Шалапатова.

„ Доходната политика към момента е дебитор на доста българи. Хората чакат по-адекватно обезщетение за повишението на цените. Време е минималната работна заплата да бъде поправена след консенсус на обществените сътрудници. След моето назначение заявих на работодателските и синдикалните организации, че разгадавам на градивен разговор ”, добави тя.

Според Шалапатова обвързването на обществените помощи с линията на беднотия е положителна наклонност. „ Линията на беднотия е 504 лева и от средата на годината с пари, обезпечени в бюджета до края на 2023 година, се усилиха редица помощи. Този тренд ще бъде удължен и през идната година ”, посочи министърът и даде образец с еднократната помощ при бедствия.

Във връзка с дефиницията „ енергийно небогати ”, която беше разработвана, тя съобщи: „ Над 10 години в България няма договореност за механизма за минималната работна заплата и за дефиницията за енергийна беднотия. Как е допустимо толкоз години да не можем да намерим вярното решение, в случай че сме част от Европейски Съюз ”, разяснява Шалапатова.

Като собствен приоритет тя дефинира проблемите на хората. По думите ѝ е нарушено доверието сред другите заинтригувани страни и разговор няма. „ Хората споделят, че досега  е нямало страна и никой не ги е чувал. Аз ги слушам доста добре ”, съобщи тя.

Шалапатова разгласи, че Социалното министерство ще предложи линията на беднотия да се вдигне на 526 лева Дали ще има запас било въпрос на финансови планове. Предвидено е нарастване и на заплатите на обществените служащи. 

Тя отхвърли спекулациите, че домовете за остарели хора ще бъдат закрити. „ В тях има 4226 лица, макар че потенциалът на всички тези 82 институции е 5598. Тенденцията е към по-малки здания, с цел да се избегне чувството за незабележима фугира. Индивидуализираната грижа е мой приоритет ”, добави общественият министър.

Ще продължи обаче закриването на 71 дома за пълнолетни лица с увреждания поради рецензиите към България от интернационалните институции, че предоставяната грижа в тях е нечовечна. „ Тези домове не могат да бъдат грижата. Тази грижа ще бъде заместена в по-малки групови домове. Където може, тези хора ще бъдат и измежду нас ”, акцентира Шалапатова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР