Увеличението на наемите на общинските жилища в Пловдив, за което

...
Увеличението на наемите на общинските жилища в Пловдив, за което
Коментари Харесай

Скок в наемите на общинските жилища в Пловдив

Увеличението на наемите на общинските жилища в Пловдив, за което заяви зам.-кметът по финанси Женя Петкова при представянето на бюджета, се оказа повече от двойно. Това излиза наяве от оповестените за публично разискване промени в наредбата на градската администрация.

Размерът на дължимото зависи от региона, в която попада съответният парцел. От досегашните 0,90 лева./кв. м жителите на жилищата в Първа зона, която обгръща необятния център, ще заплащат по 2 лв. на кв. м. Таксата във Втора зона, в която влизат кв. " Столипиново " и регионите към бул. " Ал. Стамболийски " и " Филипово ", се усилва на 1,70 лева./кв. м, все още е 84 стотинки. За живеещите в края на " Цариградско шосе " и " Прослав ", които се водят в Трета зона, цената към този момент ще бъде 1,30 лева./кв. м, а не 67 стотинки. Най-нисък наем ще заплащат живеещите в Четвърта зона – най-отдалечените квартали на града - 80 стотинки на кв. м. За тях обаче нарастването е близо тройно, тъй като досегашната цена е 33 стотинки на кв. м.

Увеличението се дължи на обстоятелството, че наемните цени към момента се пресмятат по отношение на минималната работна заплата у нас за 2004 година, която тогава е била 120 лева, а от началото на т. година е 933 лева

На фона на фрапантната инфлация през миналите 20 години, тези такси са нереалистични, се показва в плана за наредбата, регламентираща измененията в наемите.

Има и друга смяна - до този миг таксата за битовите боклуци се е включвала в наема. Това обаче е в несъгласие с наредбите на Закона за локалните налози и такси, в който се показва, че такса боклук се заплаща от притежателя на парцела. Така тя към този момент ще се покрива от общината, което е друга причина за повдигането на наемите. 

Общият брой на обществените жилища в града е 3453. Планира се измененията да влязат в действие в 1 март т.  г., само че в случай че бъдат утвърдени от Общинския съвет, предава 24 часа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР