Увеличение на заплатите в здравеопазването. Това се очаква да бъде

...
Увеличение на заплатите в здравеопазването. Това се очаква да бъде
Коментари Харесай

Увеличението на заплатите в здавеопазването - какво смятат медиците?

Увеличение на заплатите в опазването на здравето. Това се чака да бъде записано в новия групов трудов контракт в бранша. За лечебни заведения, които се съобразят с новите по-високи базови заплати, цената на клиничните пътеки ще бъде увеличена с 25 %. Така стартовата заплата на доктор ще стане 1900 лв., на здравна сестра - 1501 лева, а на санитар - 910 лева

800 лв. е междинната заплата на здравна сестра в общинската болница Свети Мина в Пловдив. Светла Иванова е основна сестра, само че се постанова да работи и на друго място.

" Всички доработват на други места, работят относително малко сестри. Задъхваме се изморени са, само че при неналичието на други фрагменти и на нови млади сестри... оправяме се, само че мъчно ", сподели Светла Иванова - основна здравна сестра в МБАЛ " Свети Мина ", Пловдив.

Именно с цел да се реши казусът с кадровия недостиг сега се водят договаряния, които да доведат до нарастване на заплатите в бранша. Идеята е да не може да бъдат сключвани контракти с медици под избраните в груповия контракт базисни заплати.

" Крайно време е да сложим някакъв ред в опазването на здравето във връзка с заплащането. Всички, които работят екипно в опазването на здравето, би трябвало да бъдат добре заплатени и това да не зависи единствено от желанието на шефовете на лечебни заведения ", съобщи доктор Иван Кокалов - ръководител на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ.

Промяната ще засегне единствено лечебни заведения, които имат контракт със Здравната каса. Според Българската болнична асоциация нарастване на заплатите би трябвало да има. Механизмът, по който обаче това следва да се случи е неразбираем на този стадий.

" Ако едно лечебно заведение не получи нарастване на бюджета, личният състав му е същият като през вчерашния ден, даже да получи нарастване на пътеките, не съм уверена, че това ще разреши на същото лечебно заведение да разполага с повече средства да усили заплатите ", изясни Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

Въпросът с бюджета тревожи и управлението на общинската болница " Свети Мина ". Според шефа липсва модел, по който да останат конкурентни на огромните лечебни заведения.

" Може би подобен ще бъде фиктивен, по някакъв метод страната да дотира общините с разликата от средствата, с която би трябвало да бъдат увеличени заплатите ", счита проф. Петър Петров - шеф на МБАЛ " Свети Мина ", гр. Пловдив.

Инфлацията, увеличените цени на тока и консумативите е допустимо да изядат плануваното покачване на клиничните пътеки съгласно болничната асоциация.

" Който желае да работи с публични средства, ще би трябвало да съблюдава избрани правила, които ще бъдат написани в Националния рамков контракт ", сподели доктор Иван Кокалов - ръководител на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ.

Каква ще бъде финалната формула, по която ще се търси нарастване на заплатите ще стане ясно идната седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР