Увеличение на тол таксите без каквито да е мерки в

...
Увеличение на тол таксите без каквито да е мерки в
Коментари Харесай

Превозвачи: Увеличението на тол таксите е неразумно, третират ни като престъпници

Увеличение на тол таксите без каквито да е ограничения в поддръжка на транспортния бранш, е безразсъдно. Това съобщи заяви изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров по Bulgaria ON AIR.

Правителството възнамерява да усили обсега и цената тол таксите от 1 юли. Към автомагистралите и първокласните пътища се прибавят и Втори клас пътища, които са към 3000 км. Аргументът е, че в този момент превозвачите минават по тях и не заплащат за потреблението им.

" Това нарастване е извънредно безразсъдно. Ние неведнъж повтаряме, че има проблеми с тол системата. Проблемите се наслагват. Тол системата е механизъм за правене на транспортна политика и не считаме, че това е работа единствено и само на районния министър. Виждаме обстановката сега в Европа с превозвачите - в редица страни се отделят по 400 - 500 млн. до над милиард за подкрепяне на превозвачите. Отделно от това има облекчение по отношение на цените на горивата ", сподели Димитров.

" Увеличението се прави на ангро. Това удря извънредно доста и съвсем единствено българските превозвачи. Тол системата има механизъм за правене на политика по какъв начин да се трансферира тежестта върху директния трафик. Тол таксите в България не са най-ниските в Европа. В момента можем да кажем, че сме на едни от най-ниските ставки, само че като ги увеличим по три за автомагистрали и за първи клас пътища, и вдигнем доста за втори клас пътища, несъмнено няма да бъдат най-евтините ", изясни Димитров.

По думите му превозвачите са третирани като нарушители на границата при пропуснат тол сегмент - стопират се тежкотоварните коли и не се позволява да се напусне територията на страната, до момента в който не се заплати или обезщетителна такса, или да се издаде акт.

" Начинът, по който се ръководи тол системата у нас, е несъпоставим с този Европа. Защото в случай че в една европейска страна има пропуснати тол сегменти или изобщо не сме платили, то имаме избран период, в който можем да заплатим въпросните сектори, а не да ни се постановат санкции и актове. Имаме терзания къде отиват средствата от тол таксите ", посочи Димитров.

" Най-справедливият метод за пътно заплащане на употребената пътна инфраструктура е тол системата. Още първоначално беше обявено, че тол системата планува след време да включи и лекият трафик. Нашето предложение беше да се заплаща тол единствено по автомагистралите. Когато някой реши да върви до върви до морето и желае да стигне бързо - ще се качи на автомагистралата. Който обаче желае да стигне гратис - може да пътува по Подбалканския път ", разясни той.

Димитров сподели още, че възнамеряват да проведат още няколко диалога, само че в случай че не се вслушат в доводите им, митингът е най-логичното продължение. По думите му имат предпочитание за разговор, а сега им се подиграват.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР