Увеличение на такса смет през 2019 г. във Варна няма

...
Увеличение на такса смет през 2019 г. във Варна няма
Коментари Харесай

За по-чиста Варна: Няма да вдигат такса смет, парите догодина ще са същите, ще дават повече за миене на улици

Увеличение на такса боклук през 2019 година във Варна няма да има. Това заяви Стефка Господинова, шеф на дирекция „ Финанси и бюджет ” в Община Варна, на днешното съвещание на ПК „ Благоустойство и комунални действия “.  Таксата за жилищни парцели, която е измежду най-ниските в страната, остава 0,98 промила от данъчната оценка.

30,5 млн. лв. от общинския бюджет са планувани за разчистване на Варна през 2019 година Предложеният от кмета план на план-сметка „ Чистота “ беше гласуван от членовете на комисията. На днешното съвещание стана ясно, че предстоящите доходи от такса битови боклуци за 2019 година са в размер на 28 млн. лв.. Около 1,5 млн. лв. се планува да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ-Варна. Очакваният временен излишък от такса битови боклуци към края на декември 2018 година е 1 млн. лв..

Бюджетът за сметосъбиране и сметоизвозване е съвсем същият като през 2018 година и е в размер на 9 млн. и 159 хиляди лева За неутрализиране, преработване и оползотворяване на битовите боклуци са планувани 11 млн. и 176 хиляди лв., а за разчистване и поддържане на чистотата на публичните места – близо 10 млн. и 165 хиляди лв..

Около 800 хиляди лв. повече по отношение на предходната година са средствата за ръчно и механизирано почистване на улични платна, спирки, площади, междублокови пространства, само че според съветници заделените близо 6,1 млн. лв. не са задоволителни за реализиране на по-високи екологични резултати. По време на съвещанието бяха дадени образци с Пловдив и Бургас, където за разчистване на публични площи се падат по надлежно 27 лева и 21 лева на гражданин, а във Варна – 11 лева Затова евентуално ще бъде импортирано предложение за нарастване на средствата по това перо.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР