Увеличение на средствата за подобряване условията на труд и заплащането

...
Увеличение на средствата за подобряване условията на труд и заплащането
Коментари Харесай

1450 лв. заплати за заетите в детското и училищно здравеопазване предлага СО

Увеличение на средствата за възстановяване изискванията на труд и заплащането на заетите в бранша на опазването на здравето ще предложи Столичната община. Това стана ясно през вчерашния ден след среща на кмета на София Васил Терзиев с Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ и Медицинска федерация „ Подкрепа “, в която взе присъединяване и зам.-кмета по финанси и опазване на здравето Иван Василев.

Припомняме, през вчерашния ден от двата синдиката оповестиха, че с искане за увеличение на възнагражденията на работещите в детските ясли, градини и учебни заведения медици.

„ Знаем, че това е единствено една първа стъпка, само че ще продължим да работим, с цел да осъществим всички Колективни трудови контракти и всички заети в бранша да получат заслужено и почтено заплащане “, увери Терзиев.

Той уточни, че част от корекциите в бюджета, които ще бъдат препоръчани, са пристигнали след диалози с други политически групи в Столичния общински съвет.

„ Столичната общината ще предложи в Проекта за бюджет за 2024 година нарастване на средствата за опазване на здравето. Предвиждат се в допълнение 14.5 млн. лв., които ще бъдат ориентирани в две посоки: нарастване с 8 млн. лева за спомагателни действия в общинските лечебни заведения, както и нарастване с 6.5 млн. лева за вложения за дълготрайни материални активи и поправки в лечебните заведения “, съобщи той.

По думите му спомагателните средства ще дадат опция да се реализира по-справедливо и почтено възнаграждение на целия медицински състав в общинските лечебни заведения според отрасловия Колективен трудов контракт.

По отношение на заетите в ученическото и детско опазване на здравето също има изпитание за повишение на възнагражденията, като се планува от 1 април, след приемане на бюджета на общината, заплатите на заетите да  бъдат 1450 лева Общината работи и за правенето на повсеместен пакет от ограничения, осведоми зам.-кметът Василев.

„ Столичната община ще продължи да финансира и стратегиите за скрининг на млечната жлеза, щитовидна жлеза, както и инвитро с донорски яйцеклетки, по която към този момент са родени 50 деца – 30 момчета и 20 девойки. В бюджета на общината са планувани средства за тези стратегии, които имат значимо обществено значение “, добави той.

Василев осведоми, че направените оферти са разисквани и в Здравната комисия към Столичния общински съвет.

За да бъде реалност препоръчаното нарастване за общинското опазване на здравето, както и в секторите на превоза и културата, е належащо Столичният общински съвет да поддържа плана за бюджет, импортиран от кмета Васил Терзиев и неговия екип, твърдят от Столичната община.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР