Увеличение на природния газ с 12% от август обсъди на

...
Увеличение на природния газ с 12% от август обсъди на
Коментари Харесай

Газът поскъпва с 12% от август

Увеличение на природния газ с 12% от август разиска на съвещание през днешния ден КЕВР, оповестиха от регулатора. След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ данни, комисията предлага цената да бъде в 55.84 лева./MWh без тези за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, което значи покачване с 12% по отношение на юли. На 1 август „ Булгаргаз “ ще показа в КЕВР обновено заявление за цените и тогава регулаторът ще вземе окончателбно решение какво ще е повишаването.
Шефът на „ Булгаргаз “ Николай Павлов показал, че цените на европейските газови пазари не престават да се покачват и към този момент били над 35 евро/MWh. Прогнозите демонстрират, че за интервала септември-декември 2021 година предстоящите стойности на синьото гориво ще доближат 39-40 евро/MWh. „ Независимо от това цената, която „ Булгаргаз “ ще предложи за август, ще е доста по-ниска от тази на европейските газови тържища “, сподели Павлов.
Според Иван Иванов - началник на КЕВР, до края на 2021 година не може да се чака сериозен спад на цените на природния газ. Според него запазващите се високи котировки на петрола също тласкат газа нагоре. „ Енергийният регулатор е задължен да се съобрази с икономическите фактори и не може да ги пренебрегне. Въпреки отрицателните трендове, даже с плануваното нарастване за м. август цената на природния газ за MWh у нас се чака да остане с близо 15 лева по-ниска от цените на европейските газови хъбове “, разяснява Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР