Увеличение на новообразуваните и на наблюдаваните досъдебни производства през 2021

...
Увеличение на новообразуваните и на наблюдаваните досъдебни производства през 2021
Коментари Харесай

Военно-окръжната прокуратура в София отчете увеличение на досъдебните производства

Увеличение на новообразуваните и на следените досъдебни производства през 2021 г . регистрира Военно-окръжна прокуратура - София. Наблюдаваните досъдебни производства нарастват с 28,7 % спрямо 2020 година и с 25,5 % спрямо 2019 година, демонстрира отчет за активността й.

Днес в Съдебната палата се организира годишно отчетно заседание на Военно-окръжна прокуратура в София, на което участва основният прокурор Иван Гешев, членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев, Евгени Иванов и Пламен Найденов, Ваня Стефанова, завеждащ отдел 01 „ Специализиран “ във ВКП, полк. Елин Алексов, административен началник на Военно-апелативна прокуратура, полк. Румен Петков, ръководител на Военно-апелативен съд- София, полк. Ванко Ангелов, зам.-председател на Софийския боен съд, зам.-председателят на ДАНС Румен Георгиев, ген. Ивайло Сотиров, шеф на Служба „ Военна полиция “, подполк. Румен Цветков, шеф на Служба „ Военна полиция “ - Плевен, административните ръководители на военно-окръжните прокуратури в Пловдив и Сливен – кап. Христо Анчев и полк. Христо Тинев.
Главният прокурор благодари на военните прокурори. „ Резултатите ви са положителни, справяте се чудесно. Поздравявам ви и за това, че сте запазили колегиалните си връзки с другите структури, отвън прокуратурата “, сподели основният прокурор.

Конкретни данни от доклада бяха показани от подполк. Петър Димов, представител на ВОП-София. През 2021 година в прокуратурата са регистрирани 528 сигнала и тъжби за осъществени закононарушения от чиновници на Министерството на защитата, Министерство на вътрешните работи, Национална работа за защита (НСО) и Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР), подадени от военната полиция в София и в Плевен, от структури на МО, ДАНС, други държавни органи и от жители. 56 от сигналите са получени по подготвеност от други прокуратури.

Разследвани по общия ред са 186 досъдебни производства. Най-много са делата за военни закононарушения, следвани от делата за общоопасни закононарушения и за закононарушения срещу собствеността.

През предходната година против военнослужещи и цивилен лица от състава от МО са формирани 87 досъдебни производства, а 90 са досъдебни производства за закононарушения, осъществени от чиновници на МО и чиновници на НСО. Отделно военните прокурори и следователи, дружно с проверяващи служители на реда, са работили по стотици преписки.

През 2021 година доста са се нараснали досъдебните производства с фактическа и правна трудност, някои с по над 100 тома доказателства, уточни прокурор Димов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР