Увеличение на минималната работна заплата от началото на следващата година

...
Увеличение на минималната работна заплата от началото на следващата година
Коментари Харесай

Правителството предлага увеличение на минималната заплата

Увеличение на минималната работна заплата от началото на идната година предлага държавното управление. Проектът на разпореждане на министерския съвет е качен за публично разискване. Според него от 1 януари 2024 година минималната заплата би трябвало да стане 933 лева вместо сегашните 780 лева

Сред претекстовете за нарастването е посочена инфлацията. Според формалната статистика на годишна база тя е 14.3%. В постановлението се отбелязва още, че актуализацията е нужна, с цел да " регистрира настъпилите промени и да подкрепи реализацията на позитивни промени в интервала на своето използване както във връзка с заетостта, конкурентоспособността, по този начин и във връзка с ограничение рисковете от възходящо неравноправие, беднотия измежду работещите и стесняване на вътрешното ползване ".

За нарастване на минималната заплата от дълго време упорстват синдикатите. Според тях тя би трябвало е 50% от междинната за страната.

По предписание работодателите са срещу нарастването на минималното възнаграждение с администативни ограничения от страна на страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР