Увеличени популации на змии и гризачи се наблюдават през това

...
Увеличени популации на змии и гризачи се наблюдават през това
Коментари Харесай

Змии и глигани нападнаха Смолянско

Увеличени популации на змии и гризачи се следят през това лято в Смолян и покрайнините, осведоми Оля Тотева, шеф на Дезинфекционната станция в регионалния град. Въпреки нарасналото търсене на репеленти против змии, препаратите за отбиване на влечуги се оказват дефицитни при доставчиците, съгласно шефа на станцията.

Много хора се оплакват от появяването на смоци и отровни змии както в дворове и градини в самия град, по този начин и в села в региона. Популацията им е доста плътна, появяват се и в по-високи, и в по-ниски зони, по ниви, улици, изясни Оля Тотева. Според нея толкоз огромно покачване на броя им не е имало през последните 7-8 години.

Жителите на смолянското село Писаница се срещнаха с четири отровни змии за последните три дни, уточни Генка Плеснева. Усойница е пропълзяла до входа на фамилната й къща в смолянското село. Местните поданици се обезпокоени от появяването на влечугите, защото в Писаница прекарват ваканцията си дребни деца.

Змия стресна и личния състав на Детската градина в с. Смилян през април, а за улавянето и извеждането й от двора бе извикан екип на Пожарната. Снимки на съскащите влечуги от разнообразни места в Смолянско, в това число и наоколо до входа на Община Смолян, могат да се видят в обществените мрежи.

В Дезинфекционната станция всеобщо се търсят репеленти, само че препаратите сега липсват при доставчиците. Повишено търсене има и при репелентите против глигани, които също се трансформират в злина за стопаните.

Диви свине унищожават насажданията с картофи и боб в близките селища. Нашествието от влечуги, гризачи и в обособени случаи дивеч, се засилва изключително в регионите със запустели земи и парцели, изясняват от кметствата в обезлюдяващи села.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР