Увеличават се случаите на коклюш у нас. Данните са на

...
Увеличават се случаите на коклюш у нас. Данните са на
Коментари Харесай

Ръст на случаите на коклюш: Съветват при неотминаваща кашлица да се помисли за тест

Увеличават се случаите на коклюш у нас. Данните са на центъра по заразни и паразитни заболявания. За първите два месеца на годината са открити 9 души с инфекцията. За съпоставяне, за цялата 2023 година общо болните са 20.

В записания от Центъра брой проби не влизат тези от частните лаборатории. Те се рапортуват на здравните инспекции. Наша инспекция сподели, че до тази седмица - единствено в София случаите са 10, а за същия интервал на предходната година е нямало.

Изненадващо 9-годишният наследник на Росица Попова се оказва болен от коклюш.

„ Не сме пътували в чужбина. То е с цялостен имунизационен календар. Няма нещо, което да го е изложило на съответен риск “, показва тя.

Северна Македония, Англия и Хърватия алармират за внезапен скок в заболеваемостта от коклюш

Майката е спокойна - поради имунизацията инфекцията протича относително леко. Личният доктор на детето разпознава случая.

„ Това е едно ваксинопредотвратимо заболяване, което бяхме позабравили поради положителния обсег. През последните 10 години бележим един спад в обсега, дължащ се най-много на антиваксиналните настроения “, изясни доктор Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

За първите 6 месеца на предходната година при новородените обсегът е 90 на 100. При реимунизациите понижава още. Заради възходящите случаи доктор Даскалова предлага нова ваксина на фамилиите, които възнамеряват бебе.

На Острова регистрират растеж на случаите на коклюш, в Румъния – на морбили

Скок у нас се вижда след Нова година.

„ За предходната година към 11% бяха позитивните. Тази година са 16%. Най-често са деца. Има и имунизирани, и неимунизирани. Ваксинираните го изкарват доста по-леко и с лека кашлица. При неимунизираните е рисково, тъй като са с тежки признаци “, изясни доцент Виктория Левтерова, завеждащ НРЛ „ Молекулярна микробиология “ в НЦЗПБ.

Експертът поучава при неотминаваща кашлица да се намерения за тест.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР