Увеличават се компенсаторните плащания към биологичното производство на рози, отчитайки

...
Увеличават се компенсаторните плащания към биологичното производство на рози, отчитайки
Коментари Харесай

Увеличават компенсаторните плащания за биопроизводството на розов цвят

Увеличават се обезщетителните заплащания към биологичното произвеждане на рози, отчитайки обстоятелството, че близо 60% от розите в България се отглеждат посредством биологични способи. Това сподели заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на Кръгла маса – семинар с розопроизводители и розопреработватели в град Казанлък, представен от профилираното издание Agrzona.bg.

На срещата бе подложен акцент за опциите за коопериране на дребните производители и усъвършенстването на индустриалните им разноски, за по-високи крайни цени на продукцията. Заместник-министър Джиков осведоми присъстващите за стартиралата осведомителна акция по отношение на новите интервенции, схеми, ограничения, достъп до финансов запас, екологични отговорности, заложени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за новия програмен интервал.

Тема на диалозите бе Законът за маслодайната роза, като се очерта потребността от промени в нормативната база, тъй че да подкрепя работата на бизнеса и да пази националния интерес в бранша.

„ Промени са нужни, с цел да бъде приведена уредбата към настоящите правила, които да допринесат за устойчивото развиване на бранша. Розопроизводството е емблемата и визията на нашата страна, както и прехранване на доста хора в планинските и полупланинските региони “, сподели Джиков.

Той сподели още, че измежду работните цели е и въвеждането на обособен митнически код за розата в Европейски Съюз и трети страни, нужен, с цел да се осветли подмяната на произхода на вносни артикули.

„ Необходимо е да насочим старания и върху спомагателния надзор на партидите, които се изнасят от страната. В момента имаме документи за качество на българската роза, които би трябвало да бъдат поставени на етикета. Така България и браншовите организации ще възстановят имиджа на продукта „ Българско розово масло “, посочи заместник-министър Джиков.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР