Увеличават се българите с онкологични заболявания. Смъртността у нас е

...
Увеличават се българите с онкологични заболявания. Смъртността у нас е
Коментари Харесай

Обсъждат ваксината срещу човешкия папилома вирус да стане задължителна

Увеличават се българите с онкологични болести. Смъртността у нас е по-висока от междинната за Европейски Съюз. Ракът е втората причина за гибел след сърденосъдовите болести. По данни за 2022 година заболеваемостта у нас е 422 на 100 хиляди души население. А в Европейски Съюз е приблизително 571 на 100 000 души, заключи Българска национална телевизия.

Слабият интерес към наложителните профилактични прегледи и ниското имунизационно покритие против човешкия папилома вирус, който е причина за някои онкологични болести, смъртността от рак у нас е висока.

Европейската организация за битка с рака показа пред депутати и институции в София " Манифест против рака " за 2024 година. В него са обрисувани и проблемите, които би трябвало да реши новият Европейски парламент.

Около 95% от дамите се срещат с човешкия папилома вирус. Инфекцията се предава по сексуален път и протича без признаци. 14 вида на вируса предизвикват разнообразни онкологични болести.

" 16-ти и 18-ти вид са на процедура причинителите на 75% от рака на шийката на матката ", сподели проф Радка Аргирова - вирусолог.

Това, след рака на гърдата, е второто по периодичност онкологично заболяване при дамите.

" В България е потвърдено, че всяка година към 1010 дами се разболяват. А смъртността е над 500, което значи, че 2 дами умират всеки ден ", уточни проф. Асен Николов - ръководител на Българското сдружение по акушерство и гинекология.

Ваксина против човешки папилома вирус има. У нас тя е безвъзмездна и е целесъобразна за девойките сред 10 и 14 годишна възраст. Имунизираните са към 2%

" Имаме абсурд - от едната страна имаме импортирани ваксини и когато нямаме девойки, които да имунизираме не можем да имунизираме искащите момчета, тъй като програмата не го позволява ", сподели доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Здравните управляващи разискват дали да включат имунизацията в наложителния имунизационен календар.

" Програмата би трябвало да бъде и за двата пола. Защото не приказваме за рак на маточната шийка. При състояние, че приказваме за рак на пениса, ануса, орофарингса - не виждам за какво би трябвало да бъде пропуснат мъжкият пол ".

От здравното министерство възнамеряват от идната година да включат и момчетата в програмата за имунизация против човешки папилома вирус.

" Те са преносители . Става дума за обстоятелството, че доста огромна част от българското население е инфектирано с човешкия папилома вирус. В момента се създава тази нова национална стратегия. Имаме уверението от МФ, че средствата ше бъдат обезпечени ", уточни доцент Михаил Околийски - зам.-министър на опазването на здравето в оставка.

" Австралия, да вземем за пример, която повече от 10 години си е сложила за цел да ликвидира рака на шийката на матката, е стигнала към този момент до 4 болести на 100 000 души ", сподели проф. Радка Аргирова.

А в манифеста на европейската организация за битка са рака се споделя, че програмите за ранно разкриване на онкологични болести би трябвало да бъдат усъвършенствани. Освен това би трябвало да се търси решение на казуса с дефицита на медицински експерти, който визира цяла Европа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР