Увеличават с до 30% финансирането на училищата и детските градини

...
Увеличават с до 30% финансирането на училищата и детските градини
Коментари Харесай

Увеличават с до 30% финансирането на училищата и детските градини

Увеличават с до 30% финансирането на учебните заведения и детските градини До 30% ще се усили финансирането на учебните заведения и детските градини от 1 януари. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на блиц надзор в парламентарната комисия по обучение и просвета. Той посочи обаче, че 30% е оптималното нарастване, което ще получат единствено най-малките учебни заведения в най-отдалечените места.
Конкретният % за всяко образователно заведение ще се дефинира от редица фактори, измежду които специфики на обитаемото място и паралелки с деца от уязвими групи.
 
Промените, които се плануват в системата на делегираните бюджети , целят разпределението на средствата да стане по-балансирано, уточни министър Вълчев.
 
" Ще предоставим в допълнение финансиране за учебни заведения и детски градини в дребни и отдалечени общини . Колкото са по-отдалечени от регионалния център, от най-големите градове, колкото са по-малки, по-трудно е да привлекат педагогичен експерти. Ще има спомагателни средства и за учебни заведения и детски градини, в които има централизация на деца от уязвими групи , деца, чийто родители са с по-ниско обучение. С тях в множеството случаи се работи по-трудно, би трябвало да се поставят повече старания и това би трябвало да бъде обезвъзмездено ", изясни министърът.  
 
Предвижда се и спомагателни средства за професионалните паралелки , по специалности, за които има дефицит на фрагменти на пазара на труда. Ще се възвръщат и средствата за превоз на учениците в гимназиален стадий освен до най-близкото учебно заведение, само че и да най-близката професионална гимназия.
 
" Механизмът за това следва да го създаваме, т.е. по какъв начин ще бъдат определяни тези специалности. Те би трябвало да бъдат определяни на регионално-областно равнище според от профила на локалната стопанска система и търсенето на районния пазар на труда ", посочи Вълчев.
 
Промените в механизма на финансирането ще доведат до повече средства за по-малките учебни заведения и детски градини в по-отдалечените обитаеми места. Целта е да се стимулират педагогическите експерти да останат да работят в тях.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР