Увеличават размера на компенсациите за бизнеса като ще бъде завишен

...
Увеличават размера на компенсациите за бизнеса като ще бъде завишен
Коментари Харесай

Държавата ще увеличи размера на компенсациите за бизнеса заради цените на тока и газа

Увеличават размера на обезщетенията за бизнеса като ще бъде повишен таванът на помощта. Това разгласи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който беше изслушан на съвещание на енергийната и бюджетна комисия към Народното събрание.

Обмислят се и обезщетения за битовите клиенти поради задаващото се нарастване на тока от 1 април. Според Василев съществува скица в " Булгаргаз ", при която предприятието е продавало на ниска цена газ зад граница, вместо у нас.

Само ден откакто стана ясно, че няма да има смяна в схемата за отплата на бизнеса, държавното управление е склонно на отстъпки и да вдигне тавана за обезщетения до 35% от 30.

" Тези едни 150 млн. бяха открити, което значи, че по наши сметки едни 5% в допълнение може да се вдигне и да се стигне до 35 ", сподели Асен Василев.

От фирмите упорстват за още по-високо повдигане на тавана - до 50%.

" Всъщност ние не приказваме за помощи, ние приказваме за обезщетения - за възобновяване на надвзетото. Това, което са изработили хората, а в действителност фактурата за тока им го прибира ", сподели Васил Велев от АИКБ.

Обмисля се и по какъв начин да бъдат обезщетени битовите консуматори след отпадане на мораториума за цените на тока, водата и парното. Енергийният регулатор няма повече принадлежности за понижаване, безапелационен беше ръководителят му и предлага държавното управление да намерения за законодателни ремонти.

" Ако се понижи Данък добавена стойност за електрическата енергия от 20 на 10% няма да има покачване за битовите консуматори. Ние използвахме всички наши благоприятни условия да понижим от 64% на 11,5% нарастването ", сподели Иван Иванов.

Председателят на КЕВР съобщи, че все още не е издирван за диалози от държавното управление.

На днешното чуване в Народното събрание беше оповестена и неправда, съгласно финансовия министър в държавната " Булгаргаз ".

" Защо " Булгаргаз " черпи количества газ от Чирен, които са купени на много по-ниски цени, черпи ги на по-високите цени и ги продава в чужбина, вместо да продава на ниски цени на българския бизнес и на Топлофикация - София, тъй че да не стигаме до такива проблеми ", сподели Асен Василев.

Схемата на работа на хранилището в Чирен беше разяснена от изпълнителния шеф на " Булгаргаз " в предаването " Още от деня ".

" Нагнетяването, съхранението и добивът се дефинират още март месец от оператори. Има си прецизно проект, който се следва - съхраняваме през май, юни, юли, септември и в средата на октомври стартира добивът с началото на отоплителния сезон и приключва на 31 март идната година ", сподели Николай Павлов, изп. шеф на " Булгаргаз ".



Сериозно е ситуацията и на Топлофикация-София, чийто задължения по данни на министерството на финансите са надхвърлили 1 млрд лв..

" Проблемът към този момент с Топлофикация - София е толкоз бездънен, че цената на дълготрайните активи и цената на дълга са близко, да не кажа, че цената на дълга е над действителната стойност на активите ", сподели Александър Николов.

" Целият български народ заплаща парното на София и то неприятното ръководство на парното ", безапелационен е Асен Василев.

Утре следва среща на бизнеса с финансовия министър, на която да бъдат конкретизирани последните параметри за отплата на компании поради високите цени на ток и газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР