Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Осигуряването на по-добър стандарт на

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Осигуряването на по-добър стандарт на
Коментари Харесай

Започват същинските дебати за бъдещето на еврофинансирането в селското стопанство след 2020 г.


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Осигуряването на по-добър стандарт на живот на земеделските производители, възстановяване на позициите им във веригата на доставки, ограничения, които да доведат до напредък в бранша, повече грижа за околната среда. Бъдещата обща селскостопанска политика на Европейския съюз (ЕС) след 2020 година би трябвало да се концентрира върху тези цели, в случай че се вслуша в мнението на европейските жители. През юли огромно онлайн изследване, в което бяха изпратени над 320 хиляди мнения от всички страни от съюза, очерта точно тези значими области, на които би трябвало да обърне внимание Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, по която се разпределят над 55 милиарда евро годишно под формата на дотации и други принадлежности за подкрепяне. С представянето на резултатите в Европейски Съюз стартират и същинските диспути за бъдещето на Общата селскостопанска политика, въпреки към момента финансовата рамка да не е направена. Очакванията са до края на тази и при започване на идната година, когато България ще бъде и ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, да бъдат обсъждани главните цели.

Кои са огромните провокации

Данните от изследването демонстрират, че множеството европейски жители и фермери считат, че има потребност от ограничения, които да покачат растежа в бранша и да обезпечат по-добър стандарт на живот за работещите в него. Така да вземем за пример близо 88% от интервюираните са показали, че земеделските производители имат по-ниски приходи от междинните за Европейски Съюз. Огромното болшинство от хората - 97% от всички, са съгласни, че фермерите получават единствено стеснен дял от цената, която потребителите заплащат за техните услуги, и в същото време поддържат изказванието, че бъдещата обща политика би трябвало да промени това, като Европейска комисия към този момент направи първите стъпки в тази посока (виж карето). От анкетата се вижда и че болшинството европейци - 87% от всички, считат, че локалните производители са изправени пред по-строги условия от земеделците отвън Европейски Съюз.

Грижа за околната среда

Въвеждането на спомагателни зелени условия към земеделците, което се случи в сегашния програмен интервал и докара до най-сериозните разногласия всред заинтригуваните страни, би трябвало да продължи и след 2020 година съгласно данните от анкетата. Все още повече от половината жители на Европейски Съюз и фермерите считат, че Общата селскостопанска политика не прави задоволително в това направление. Опазването на биологичното и генетичното многообразие, предпазването на почвите от безсилие и по-устойчивото потребление на торове и препарати за растителна отбрана са главният приоритет, който жителите показват за общата политика. Проучването сочи, че 92% от жителите желаят бъдещата политика да носи повече изгоди за околната среда и към момента позицията им се разликата съществено с тази на фермерите. Макар да пораства делът на заетите в селското стопанство, които поддържат изказванието, че земеделието би трябвало да бъде по-екологично ориентирано, към момента делът им е 62%.

Дебати и в България

В България в последните няколко месеца също се усилват диалозите за правене визията на страната за бъдещата селскостопанска политика, като в края на май земеделският министър Румен Порожанов разгласи пред медиите, че чака същинският спор по тематиката да започва след октомври. По негова информация договарянията за излизане на Англия от Европейски Съюз водят до известно закъснение, като плануваното правене на финансовата рамка на новия бюджет няма да бъде готово до края на годината, каквито бяха предварителните упования. През 2017 и 2018 година серия от диспути " ОСП след 2020 - Изборът на България " организират като взаимна самодейност Институтът за агростратегии и нововъведения и " Интелиагро ", като идващото събитие ще бъде на 21 септември в София, присъединяване в което ще вземат представители на Франция, Ирландия, Испания и Полша. Същевременно през септември следва и да бъдат показани общите оферти на браншовите организации в българското земеделие за бъдещето на ОСП, които са членове на работната група, изготвяща позицията на страната.
Европейска комисия се допитва до жителите за законодателство за веригата на доставки на храни

Европейската комисия (ЕК) стартира огромна социална консултация в целия Европейски Съюз за това по какъв начин веригата за доставки на храни да стане по-справедлива, която ще продължи до ноември. Това е част от проекта на комисаря по земеделие Фил Хоган за възстановяване на позициите на фермерите в този развой. Европейска комисия разгласява първична оценка на въздействието на самодейността, като се дефинират няколко разновидности на политика, свързани с нелоялните търговски практики, повишение на прозрачността на пазара и съдействието сред самите фермери. От комисията по земеделие към Европейска комисия оповестяват, че задачата е да се сложи веригата на доставки на " по-справедлива, по-здрава и по-прозрачна основа ", както и да се усили разполагаемият приход на фермери и да се увеличи устойчивостта на бранша по отношение на неустойчивостта на задачите. Насърчаването на заетостта в селата, както и справедливото систематизиране на добавената стойност по веригата на доставки са другите цели на самодейността.
Допитването е напълно онлайн на всички европейски езици, като се чака в него да се включат аграрни производители, преработватели, търговци на едро и дребно, както и неправителствени организации във всички страни членки. В изказване до медиите комисарят Хоган оповестява, че " публикуването на първичната оценка на въздействието и публичното допитване са две съответни стъпки за превъзмогване на минусите във веригата на предлагането на храни, които имат негативно влияние върху производителя, който е основният детайл във веригата и без който тя няма да съществува. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР