Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Меркел и

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Меркел и
Коментари Харесай

Меркел: Азербайджан е партньор в диверсификацията на енергийните доставки в ЕС


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Меркел и Путин си " сверяват часовниците " за " Северен поток 2 ", Украйна и Сирия

По време на диалозите сред двамата водачи не са били реализирани съответни съглашения
19 авг 2018
Тръмп: Германия е заложник на Русия

Президентът на Съединени американски щати нападна Берлин, че не заплаща задоволително за защита, само че прави многомилиарден бизнес с Кремъл
11 юли 2018 " Азербайджан е значим сътрудник в диверсификацията на енергийните доставки в Европейски Съюз ". Това съобщи немският канцлер Ангела Меркел при срещата си с президента Илхам Алиев в Баку на 25 август. И добави, че развиването на Южния газов кулоар " ще изиграе значима роля в гарантирането на европейската енергийна сигурност ". Азербайджан бе последната спирка на Меркел по време на нейната тридневна обиколка, включваща още Грузия и Армения.

При диалозите с Алиев немският канцлер прикани за по-силно икономическо съдействие. Двамата са разискали опцията за разширение на енергийните пазари за отбягване на зависимостта от съветския газ. В края на срещата Меркел приветства " интензивните полемики " по отношение на енергийното партньорство.

Алтернативни доставки

Меркел се насочи към Азербайджан след рецензиите на американския президент Доналд Тръмп за прекомерната взаимозависимост от съветския газ. Това демонстрира готовността й да търси други възможности за доставки, въпреки че държи на уговорката към " Северен поток 2 ", който ще транспортира газ от Русия за Германия.

Германски държавен представител, представен от Reuters, разяснява, че Берлин има " огромен интерес " в развиването на така наречен Южен газов кулоар, свързващ Азербайджан с Европа посредством Турция. Той показва, че това е значима част от напъните на Европейски Съюз да диверсифицира газовите си доставки и да обезпечи опция на енергийния импорт от Русия. По думите му Германия би желала уголемение на коридора, с цел да се включи газ от други страни като Туркменистан, Иран и Ирак.

Европейски Съюз и Съединени американски щати считат Южния кулоар за ефикасен метод Европа да понижи зависимостта си от съветския газ, написа Financial Times. Затова планът е възприеман като един от предпочитаните за Европейски Съюз.

Критики на Съединени американски щати

На скорошната среща на НАТО в Брюксел Тръмп остро подлага на критика " Северен поток 2 ", акцентирайки, че Германия купува толкоз доста съветски газ, че е станала " пленник " на Москва. Меркел търси уверения от Русия, че ще продължава да изпраща газ посредством украинската директна система даже при съществуването на " Северен поток 2 ". Темата бе дискутирана при последната й среща с президента Владимир Путин край Берлин.

" Тръбата, която ще носи газ непосредствено от Русия под Балтийско море, няма да ни направи зависи от Москва за сила ", увери Меркел и при визитата си в Грузия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР