Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Най-популярната криптовалута, чиято цена е

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Най-популярната криптовалута, чиято цена е
Коментари Харесай

Нашествието на дигиталните долари


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Най-популярната криптовалута, чиято цена е обвързана с тази на щатския $, е Theter, прочут още като USDT. Тя държи 75% от международния пазарен дял от така наречен stablecoins, само че страда от проблеми с прозрачността и регулирането.Чували ли сте за stablecoins? Както подсказва името, това са криптомонети. Те обаче нямат нищо общо с Bitcoin или Ethereum, а въпреки да употребяват блокчейн технология, по-скоро наподобяват на елементарните хартиени пари. Най-общо stablecoins са всички цифрови валути, чиято цена е обвързана с тази на щатския $, еврото или друго общоприетоо платежно средство.

Поради закрепения си курс те не обезпечават благоприятни условия за рентабилност, както останалите криптопари, само че все пак стават все по-популярни. Непрекъснато се появяват нови цифрови клонинги на националните валути, като съгласно последния отчет на компанията за криптоанализи Diar от 21 май пазарната капитализация на тази ниша е достигнала рекордните 4 милиарда $, а дневната търговия със stablecoins е в размер от над 26 милиарда $, или към 30% от целият международен продан на криптовалутите. Точно за това към този момент се приказва, че 2019а ще бъде " Годината на stablecoins ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Откъде потегля всичко

До 2018 година единствената криптомонета, чийто курс беше закрепен за долараq бе Theter (USDT). Тя се използваше от множеството тържища за улеснение на търговията - вместо бавните и скъпи транзакции в национални валути потребителите могат да превъртат биткойните, етереумите или другите си монети в Theter и назад за секунди с минимални такси. Сега обаче на пазара има десетки аналози на Theter, които не просто копират модела, само че и оферират повече сигурност, а в избрани случаи и рентабилност.

Наред с това stablecoins отворят вратата към криптопазара на институционалните вложители като JP Morgan и огромните компании като Фейсбук, които създават свои монети с закрепен курс. В сегмента навлизат даже цели страни като Венецуела и Иран, които страдат от хиперинфлация или интернационалните наказания.

Защо има потребност от тях

Първоначалната концепция зад основаването на криптовалути с закрепен курс към $ или друга национална валута е минимизирането на риска от огромната волатилност на останалите цифрови пари, като Bitcoin да вземем за пример. Движения в цената с повече от 10% в границите на няколко часа, каквото постоянно се следи в бранша, може да бъде пагубно за огромните вложители и те желаят да имат самобитно леговище, в което да изчакат бурята да отмине. В случая при отрицателен тренд на пазара цифровите активи бързо могат да се трансформират във виртуални долари с постоянен курс и при подобаващ миг още веднъж да бъдат ориентирани към закупуването на криптомонети.

Разбира се, другата позиция е, че точно stablecoins са в основата на високата волатилност на пазара, защото разрешават на огромните играчи да вършат спекулации с търсенето и предлагането. Напоследък обаче надвива мнението, че цифровите валути с закрепен курс могат да решат главния проблем на сектора - неналичието на действително приложение за множеството криптомонети, в това число Bitcoin. В момента те не се употребяват в стопанската система поради мощно променливата си стойност. Но при съществуването на бърза алтернатива за конвертирането на биткойните в цифрови долари търговците биха били доста по-склонни да разрешат такова заплащане. Дори без подобен продан основаването на транспарантни и постоянни електронни пари единствено по себе си ще разреши на фирмите и хората да правят сигурни и самостоятелни покупко-продажби, без да се тормозят от обезценяване. А това от своя страна ще принуди банките и другите финансови институции да дават по-добри други възможности на сегашните си услуги, тъй че да останат конкурентни.

Новата вълна

Размножаването на цифровите долари стартира да се случва поради проблемите на Theter в Съединени американски щати, където финансовите управляващи започнаха инспекции против него. В резултат на това огромните криптоборси, основани в Америка, сътвориха свои лични stablecoins. Например CoinBase пусна USDC, а Gemini - GUSD. Други платформи за търговия в Съединени американски щати пък одобриха създадените от трети страни PAX и TrueUSD.

През последните месеци обаче се появяват от ден на ден планове, които не са свързани директно с тържищата, а служат по-скоро за корпоративни и бизнес цели. Такава е да вземем за пример разработваната от Фейсбук цифрова монета за разплащания в приложението WhatsApp. Една от най-големите капиталови банки в света - JPMorgan Chase, също работи върху своя лична криптовалута, наречена JPM Coin. Идеята е цифровата монета да може да се употребява от клиентите на компанията, които желаят моментални прехвърляния, основани върху блокчейн, като цената й ще бъде закрепена към $.

EURS пък друга нова нормализирана към евро монета, която се оперира от малтийска счетоводна компания BDO. В момента има 32 милиона EURS в обращение, които са подсигурени с еквивалентната сума действителни пари. Очаква се през тази година да бъде основана и DiamCoin, която ще бъде първата криптомонета, обезпечена от диамантите. По тази причина се чака цената ѝ да бъде релативно постоянна по отношение на щатския $ и да получи доверието на вложителите.

А за какво не и рента

Един различен план обаче отива още по-далеч и не разчита единствено на сигурността и закрепения курс, а даже възнамерява да обезпечи и рентабилност. Става дума за Универсалния дигитален $ (UPUSD), който се създава от консорциум от компании като Bittrex International, Brave, Cred и Bitgo. Идеята е притежателите на такива монети да печелят лихви, тъкмо като елементарна спестовна сметка. Според разработчиците проектът е първичното стартиране на UPUSD да бъде в Африка и Латинска Америка, с цел да притегли " идващите 100 милиона консуматори в криптовалута ".

Всъщност точно целевият пазар е другото, което отличава универсалния $ от конкуренцията. Очаква се страните, които имат отслабена национална валута, като Венецуела и Зимбабве да бъдат измежду първите бенефициенти на UPUSD. Платформата ще разреши на потребителите да печелят рента, като заемат монетите си посредством приложението Cred Earn на Uphold.

Дали този и другите планове ще реализиран триумф следва да забележим. Но е несъмнено, че тази ниша ще продължи да се развива, защото може да има действително приложение в всекидневието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР