Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат

...
Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ с жесток удар срещу насилните: Вдигат със закон наказанията

Увеличаване на отбраната от домашно принуждение и по-строги санкции плануват два законопроекта, импортирани през днешния ден общо от парламентарните групи на Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “. Повод са следващите случаи на принуждение над дами, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нахлуване с макетен нож, осъществено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, също така е със строшен нос и обръсната коса, предава Стандарт.
Първият план е за смяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета.
Който аргументи другиму междинна телесна щета към този момент ще се санкционира с до 8 години затвор, планува общият законопроект. В момента наказването е до 6 години отнемане от независимост. Промяната е в член 129 от Наказателен кодекс.
Възможността да се постанова пробация при нанасяне на лека телесна щета отпада от член 130 на Наказателен кодекс. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лева В момента тя е от 100 до 300 лева
Домашното принуждение към този момент ще се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, гласят ремонти в член 2 на Закона за отбрана от домашно принуждение, импортирани още веднъж с общ законопроект от трите парламентарни групи.
„ Домашно принуждение е всеки акт на физическо, полово, психическо, прочувствено или икономическо принуждение, както и опитът за такова принуждение, насилственото ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права, осъществени по отношение на лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в фамилна връзка или интимна връзка “, гласи новият текст от закона. Той постановява, че „ интимна връзка е непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналния темперамент на техните връзки. ”
Въвежда се и още една смяна. Защита по закона може да търси всяко лице, „ което е родственик по права или по съребрена линия до четвърта степен в това число, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка “.
С предлаганите промени в Закона за отбрана от домашното принуждение се уголемява кръгът на лицата, които попаднат под отбраната му, като по този метод се попълня една празнина във връзка с забележителна група лица, които са в интимни в действителност връзки, без значение дали споделят едно домакинство, гласят претекстовете на вносителите.
Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени, които да дадат съответен отговор на зачестилите в последно време зверства, декларират в претекстовете си за смяна на Наказателен кодекс трите групи в Народното събрание.
Промените в двата закона ще бъдат гледани на изключително съвещание в понеделник, оповестиха от администрацията на Народното събрание. Комисията по правни въпроси ще заседава изключително в четвъртък, с цел да одобри поправките в Наказателния кодекс.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР