Увеличаване на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност, безконтролно източване

...
Увеличаване на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност, безконтролно източване
Коментари Харесай

Законови промени вдигат цената на „Гражданска“

Увеличаване на цената на наложителната застраховка “Гражданска отговорност ”, безотговорно източване на Националното бюро “Зелена карта ”, съществени и мъчно поправими вреди на застрахователния бранш и разлюляване на финансовата непоклатимост на страната, може да бъдат последствията от препоръчаните от Министерство на финансите промени в Кодекса за застраховането. За това предизвестяват от Съюза за стопанска самодейност (ССИ) в свое мнение до Министерство на финансите.

Предложените промени могат да породят инфлационни опасности, а това би ни отдалечило от приемането в еврозоната, декларират от ССИ. Новите разпореждания в Кодекса за застраховането би трябвало да подсигуряват финансовата сигурност на страната, да предотвратят фрапантно нарастване на цената на застраховката “Гражданска отговорност ”, с цел да не бъдат наранени неподходящо над 3 милиона български жители, и да отговорят на поетите задължения по Валутния механизъм II (ЕРМ II). Тези условия обаче не са покрити от предложенията на финансовото ведомство, показват от ССИ.

Вътрешните правила на Съвета на Бюрата, препоръчани от МФ за включване в Кодекса за застраховането, са изменящи се, не дават правна сигурност и предвидимост и не могат да бъдат поставяни наедно, а още повече над вътрешното законодателство и европейското право. Нещо повече - те са правила на частна организация и нито една страна досега не си е разрешила да ги включва в собствен закон, написа в позицията на ССИ.

Вместо това ССИ предлага да се препраща към “правилата за действие на системата “Зелена карта ”, под което се схваща целият юридически механизъм на системата - всички актове и процедури, от които вътрешните правила са единствено част. Предложението на ССИ е в Кодекса за застраховането да има препратки към българското законодателство и към европейските правни правила. Извършеният от специалистите на Съюза обзор на националното законодателство сподели, че този метод се употребява от българския законодател, когато волята му е да направи взаимовръзка сред правните системи. Като образци показват аналогични разпореждания в Закона за отбрана на персоналните данни, Закона за обществените финанси, Закона за корпоративното подоходно облагане и други ССИ показва увереността си, че използването на националните и европейските правила би било само в синхрон, и в никакъв случай в несъгласие с уговорките на България след присъединението към ERM II, и биха спомогнали за премахване на слабостите във действието на системата “Зелена карта ”.

Съюзът за стопанска самодейност предлага в новия текст от Кодекса за застраховането да има отпратка и към Закона за ограниченията против изпирането на пари. С експлицитна отпратка към специфичния закон се цели слагане на акцент върху контрола над националните и европейските парични запаси, преминаващи през системата “Зелена карта ”, и попречване насочването им към финансиране на незаконна активност.

ССИ упорства в границите на процедурата за публично разискване да бъдат прегледани и признати предложенията за промени, изпратени от Съюза, които пазят ползите на застрахователния бранш и на българските жители.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР