Увеличаване на щатните бройки, нови технически средства в помощ на

...
Увеличаване на щатните бройки, нови технически средства в помощ на
Коментари Харесай

Повече надзиратели в затворите, но от следващата година

Увеличаване на щатните бройки, нови механически средства в помощ на надзирателите и чисто нов затвор в региона на " Кремиковци " . Това са част от краткосрочните и дълготрайни ограничения за промяна на системата на осъществяванията на наказванията като част от правосъдната промяна. Набелязаните стъпки станаха ясни след траялото повече от два часа националното заседание с присъединяване на шефовете на всички затвори в страната в Министерство на правораздаването.

Припомняме, че Националното заседание бе свикано, откакто преди близо седмица от Централния софийски затвор избягаха двама рецидивисти - Радослав Колев и Владимир Пелов. И до този миг те са в неопределеност и полицията ги търси.

 С тетрис и бързовар по пътя към свободата
С тетрис и бързовар по пътя към свободата

Цачева: Всичко по случая е шокиращо

Основен проблем в системата е демотивацията на чиновниците в пандизите, непривлекателността на труда им, огромното текучество. От споделеното от шефовете в пандизите и чиновниците в системата " Изпълнение на наказванията " усещането е, че страната през годините е обръщала повече внимание на лишените от независимост, в сравнение с работещите .

" Като министър на правораздаването ще изискам повече средства за тази система ", уточни Цачева. Правосъдният министър призна, че издръжката на едно лице, лишено от независимост - надвишава хиляда лв. , само че в тази прехрана се включват и разноските за заплатите за защита, за електричество, храна, медикаменти и други

Повече щатни бройки могат да бъдат отпуснати в бюджета за идната 2019 година Затова в този момент се прави обзор на съществуващите благоприятни условия като щат. Иван Карушков, шеф на Старозагорския затвор, изясни, че сега един надзорник дава отговор за 80-100 лишени от независимост .

По време на срещата е било контрактувано да бъде направена оценка на въздействието на Закона за осъществяването на наказванията и задържането под стража, защото точно част от измененията, са свързани с по-голяма бумащина за чиновниците и са причина за демотивацията и бързото овакантяване на системата. " С измененията в Закона нараства бюрокрацията ", уточни Карушков.

Под бумащина той засяга - писмените отговорности на чиновниците да дават отговор на претенциите на лишени от независимост . " Между правата и отговорностите би трябвало да има някакъв баланс. Ако няма промени, има доста качествени чиновници, които рано или късно ще изоставен ", сподели още той.

Той напомни, че по европейски стандарти чиновниците би трябвало да бъдат доста повече .

 Цачева събира началниците на пандизите поради напрежението в системата
Цачева събира началниците на пандизите поради напрежението в системата

Ще търсят решения

П роблем се оказа и евродирективата за 4 кв. м. външна повърхност за лишените от независимост. Това довело до пренасищане и на процедура до напрежение.

Стана ясно, че от 2014 година до 2017 година са избягали 51 пандизчии . Бягствата са най-вече от места от открит вид - трима от тях не са открити, останалите 48 са върнати и изтърпяват наказванията.

На процедура избягалите са направили отклонения от работните обекти, които са по контракти. " Една огромна част от тях са с присъди от съда за този тип заведения ", изясни шефът на пандиза в Стара Загора.

Сред краткосрочни ограничения в незабавен порядък за превъзмогване на напрежението - факт в системата е основана работна група под управлението на проф. Проданов, отраслов заместник-министър. До края на месец април тя би трябвало да преразгледа съществуващото щатно разписание за усъвършенстването му , тъй че да бъдат засилени основни места, за които все още има дефицит на персонален състав.

Правосъдният министър съобщи, че министерството поддържа нуждата от увеличение числовата численост на щатовете , нужни за естественото действие на системата.

 Надзирател: На пандизчиите непрекъснато се вменяват права, на нас се анулират
Надзирател: На пандизчиите непрекъснато се вменяват права, на нас се анулират

Министър и синдикати не престават договарянията

На второ място измежду краткосрочните ограничения е обезпечаването на надзорно-охранителни системи - термокамери, микролепки, заглушителни системи.

Правосъдният министър Цецка Цачева посочи положителния опит на пандиза в Белене. " Търсим разновидности за помощни механически средства, които да бъдат в услуга и поддръжка на работещите ", съобщи Цачева. " Уточнихме се за цялостен обзор на зоните с нараснала сигурност и във връзка с високорисковите лица ", сподели още тя.

Правосъдният министър съобщи, че към този момент има подписан контракт за обезпечаване на по този начин наречените " гривни " - механически устройства за следене на лица, изтърпяващи санкции. Министерство на правораздаването се ангажира още и с правене на тактика във връзка с политиките за осъществяване на наказванията до края на лятото.

Министър Цачева осведоми, че по Норвежкия механизъм за съдействие разполагат с 35 млн. лева за строителството на напълно нов затвор в региона на Кремиковци. " Имаме конкретизиран терен, скиците и планът са подготвени ", сподели още Цачева. Тя благодари на регионалния шеф на София за своевременната поддръжка.

" В разговор сме с представителите на синдикатите . Проведох телефонни диалози с тях. Утре в 13 часа ще продължим работата по актуализиране на главното заплащане ", сподели още тя и засяга разходването на 15-те милиона средства, които бяха отпуснати с решение на Министерски съвет.

 Надзирателите приключват митингите
Надзирателите приключват митингите

Остават в протестна подготвеност до приемане на нормативната уредба
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР