Увеличаване на разрешенията за използване на специални разузнавателни средства за

...
Увеличаване на разрешенията за използване на специални разузнавателни средства за
Коментари Харесай

Един пленарен ден за подслушването

Увеличаване на разрешенията за потребление на специфични разследващи средства за годишен интервал и " стотици открити нарушавания " при разрешаването им от страна на заместниците на някогашната шефка на Софийския градския съд Владимира Янева - това, в резюме, регистрира пред Народното събрание днес Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства в отчет за работата през 2016-та година. Към постоянната точка в дневия ред за чуването и приемането на отчета, бе добавено и незабавно приучване на основния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на спецслужбите за пояснения по отчета. Миналата година бюрото е направило 287 инспекции на органи, формирани са 88 преписки за инспекции на законността за потребление на СРС.  За 685 души са били приложени специфични разследващи средства, които по закона се преглеждат като неотложни случаи и използването на спецсредствата стартира незабавно, след приемане на разрешението от арбитър, излиза наяве още от доклада.

Разрешенията за СРС през предходната година са се усили с 21,09 на 100 спрямо 2015 година, респективно с 19,74 по първични претенции и 25,9 % за удължение на периода, бе един от главните заключения в показания пред депутатите отчет от шефа на бюрото Бойко Рашков.

Спрямо петима жители за предходната година са прилагани непозволено специфични разследващи средства, стана ясно още от оповестените от него данни.

Най-големите заявители на спецразузнавателни средства са Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Най-много позволения - 67,74 на 100 от общия брой, са издадени от Специализирания углавен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград, рапортува още Рашков.

По-голям ужас провокираха не тези числа и обстоятелства, а констатациите в отчета, огласени от парламентарната естрада, че са били открити " стотици нарушавания при разрешаването на СРС-та от заместниците на някогашната шефка на Софийския градския съд Владимира Янева. " Тя бе наказана, поради издаденото от нея  позволение да се следи осведомителната система на Министерство на вътрешните работи отвън оптималния период. " Подобни стотици нарушавания е направил един от заместниците й, а при различен са открити 15-20. На тях обаче не са им повдигнати обвинявания. ", уточни Рашков и попита от трибуната  има ли двоен стандарт при използване на закона.

" Процедурите в страната след 2015 година бележат едно съкращаване, стабилизиране на броя. Припомням, че България е наказана през 2007-2008 година от Европейския съд за прекалено потребление предвид на мащабите на страната на тайните начини за надзор на хората “, изясни Бойко Рашков.

" Има леко завишение на броя на лицата, по отношение на които са подхванати през 2016 година разнообразни оперативни начини, съставляващи детайли на СРС. Засега нарастването не е в мащаб, който да буди терзание “, уточни още той. " Имаме и три случая, в които ни беше отказано да се срещнем с материали на ДАНС. Един от тези случаи визира доста прочут човек, който не е в залата. Но различен човек е в залата. Няма подозрение, че разбирането на бюрото да се срещнем с материалите, на които се основава настояването, е обвързвано с този човек. ", съобщи Рашков. После описа, че когато отбраната на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поискала материали от подслушването му, се оказало, че към този момент са унищожени.

Подслушвани ли политици, магистрати, публицисти бе въпросът, който най-силно вълнуваше депутатите, най-много опозицията и поради който, един след различен даваха пояснения основният прокурор и шефовете на Министерство на вътрешните работи и спецслужби. Депутатът от Българска социалистическа партия и зам.-председател на парламентарната комисия за надзор на службите и потребление на СРС Славчо Велков напряко попита прилагани ли са специфични разследващи средства по отношение на политици, публицисти и магистрати като означи и че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за интервенция по тероризъм. Той на два пъти предложи дебатите по отчета да продължат при закрити порти, поради възможни въпроси и отговори, които биха засегнали съответни лица и квалифицирана информация, само че предложенията му бяха отхвърлени..

Соцдепутуатът Александър Симов също настоя да получи отговор на въпроса има ли " скрита офанзива при свободната публицистика ".

Няма всеобщо подслушване на политици, магистрати и публицисти, бе безапелационен основният прокурор Сотир Цацаров. Той назова и надълбоко погрешни изказванията, че " 10 % от всички СРС-та касаят публицисти, политици и магистрати ". " Защо са максимален брой разрешенията за потребление на СРС в Специализирания съд? Защото той издава позволение за подслушване на проведени незаконни групи, а една група е най-малко от трима души “, разясни Цацаров.. " Бе нарисувана една апокалиптична картина на всеобщи нарушавания, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, съблюдава го и се бори против нашите безобразия. Моите почетения, само че това не е по този начин! ", означи още основният прокурор във връзка казаното от ръководителя бюрото Бойко Рашков, че има стотици нарушавания при разрешаването на СРС-та.
  " За наше страдание, най-малко 80% от това, което се чу в залата, имаше политическа багра. Това, което трябваше да има юридическа багра, при цялото ми почитание към сътрудниците, бе лишено от много юридическа багра “, добави той.

Няма всеобщо подслушване на политици, магистрати, няма никакви подслушвания на публицисти, съобщи и шефът на Димитър Георгиев. Той опроверга констатациите на Славчо Велков като означи,  че през 2016 година има 10 случая на използване на СРС за тероризъм.

Осигурили сме безспорна опция за инспекция на бюрото по техните функционални отговорности, даване на оптималната информация, която са поискали, уточни още Георгиев във връзка думите на Бойко Рашков, че е имало три случая на отхвърлен достъп до информация. Георгиев добави, че бюрото е изпращало инструкции към ДАНС, които след това са били имплементирани и приложени в организацията с негова заповед, с цел да се подсигурява бистрота на цялата процедура по използване на СРС.

Председателят на Държавна организация " Технически интервенции " /ДАТО/ Цветан Китов съобщи в пленарна зала, че в организацията СРС се извършват единствено и само строго в границите на закона. Всички инспекции, които е изпълнявало бюрото в границите на организацията, са срещали цялостно подпомагане и сме изпълнявали напътствията, добави той.

Нямаме нерегламентирано потребление на СРС-та за интервала, който е предмет на отчета, уточни и вътрешният министър Валентин Радев. В момента се борим отводите за потребление на специфични разследващи средства да бъдат по-малко, разясни той и уточни, че 70 % са утвърдените заявки за потребление на СРС-та, 30 % ги връщат. По думите му успеваемостта е към 20 %. Искаме СРС-та единствено за тежки умишлени закононарушения, не разделяме хората нито на политици, нито на публицисти, сподели още вътрешният министър.
По-малко от един % от забележките на ръководителя на Националното бюро за надзор на СРС Бойко Рашков са към Министерство на вътрешните работи и съдът в действителност е този, който взема решение дали да позволи подслушване, подсети още Радев.

В последна сметка,  със 182 гласа " за ", един - " срещу " и три гласа " въздържал се " Народното събрание одобри отчета за активността на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за 2016 година Изненадващо, единственият, дал своя вот срещу се оказа ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той изиска особено думата, с цел да изясни, че е дал негативен избор, тъй като " този отчет, който съдържа справедливи данни, статистика, е бил употребен по недодялан политически метод, с цел да се внуши, че съществуват ед какви си проблеми. Дадохме опция на един от членовете на групов орган да показва персонални отзиви. Това беше брилянтен образец на политическа корист във връзка с контролната функционалност на Народно събрание, възмути се Кирилов. " Живот и здраве да доживеем до последваща процедура за избор на членове на този орган, ще знам и какво да запитвам ", приключи той. Което пък даде мотив на Корнелия Нинова да го упрекна в политически напън и опасност за уволняване по отношение на шефа на Националното бюро Бойко Рашков, " единствено тъй като казвал истината. "

А Славчо Атанасов от Обединени патриоти заключи днешното съвещание с констатацията, че шефът на контролиращото бюро Бойко Рашков, по този начин и не е дал отговор на въпросите дали има подслушвани политици и публицисти.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР