Увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари от 460

...
Увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари от 460
Коментари Харесай

Вдигат майчинските с 40 лева от 2018-та, минималната заплата става 510 лева

Увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари от 460 на 510 лева Това планува бюджетът за Държавно публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година, който мина през днешния ден в Народното събрание.

В бюджета е заложено повишение на % за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула с 3,8 на 100. От 1 януари минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи до 207,60 лева , а обществената пенсия за напреднала възраст ще стане 125,58 лева

Надя Жекова от " Българска социалистическа партия за България " разкритикува плануваното нарастване на минималната пенсия и съобщи, че ситуацията на българските пенсионери няма да се усъвършенства по никакъв метод от това, което е заложено като числа. 

Левицата подсети за предизборното заричане на " Обединените патриоти " за 300 лева пенсия.

" Това е развой. Този развой търпи години, с цел да може да се случи. Същото е с индексацията на пенсиите. Вие в предизборна акция също обещавахте плосък налог, а най-после се завъртяхте ", отговори Николай Александров, народен представител от парламентарната група на патриотите.

Депутатите подвигнаха с 40 лв. парите за втората година майчинство . Така сегашните 340 лева. стават 380 лева Депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия майчинските да се се изравнят с минималната заплата, т.е. да станат 510 лв. вместо 380 лв..

Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лева , само че се вкарва таван на сумата - от 74,29 лева Ще се желае и по-дълъг застрахователен интервал за това право – най-малко 12 месеца през последните 18. Максималното обезщетение ще се поставя единствено при стаж над 15 година, а не при 12, както е в този момент.

С новите промени се усилва и минималният застрахователен приход на земеделците – от 300 на 350 лева Максималният застрахователен приход се резервира на 2600 лева, а с него и таванът на пенсиите - 910 лева

Депутът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков, разяснява проектобюджета, като съобщи, че най-важните параметри на приходите са замразени и няма и намек за посока към повишение.

" За страдание уязвимите обществени групи не намират поддръжка посредством този бюджет. Той не способства за повишение на обществената закрилата на българските жители както би трябвало да бъде ", сподели още той.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи разкритикува плануваното увеличение на средствата в бюджета за ДОО за 2018 година:

" Това, което е планувано в бюджета за ДОО за 2018 година на база стратегия за 2017 година, парите са с 560 млн. повече, само че осъществяването на този за 2017г. надвиши с 360 млн. плануваното. Т.е. заложеното нарастване е единствено със 100 млн.лв. Вие с преизпълнение на бюджета за идната година ще дадете великденски и коледни надбавки, ще намалите недостига и по този метод ще отчетете едно положително ръководство на държавното публично обезпечаване ", съобщи Адемов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР