Увеличава се възрастовата граница за жените, които искат да се

...
Увеличава се възрастовата граница за жените, които искат да се
Коментари Харесай

Гърция вдига възрастта за инвитро процедури на 54 години

Увеличава се възрастовата граница за дамите, които желаят да се подложат на процедури по инвитро оплождане в Гърция, оповестява електронното издание на гръцкия в. „ Етнос “.

Днес на съвещание на Министерския съвет под председателството на премиера Кириакос Мицотакис ще бъде показан законопроект, който планува редица промени във връзка с инвитро процедурите и заледяване на яйцеклетки.

Според информацията законопроектът планува увеличение на оптималната възраст, на която дамите могат да се подлагат на този вид медицински процедури. Тя към този момент ще е 54 години.

В момента възрастовата граница е 50 години. Заради пандемията в страната беше дадена опцията дами до 52 години да се подлагат на инвитро процедури. Тази смяна провокира огромен интерес. като единствено в границите на шест месеца са подадени 300 молби от дами, наближаващи тази възраст, показва „ Етнос “.

Новият законопроект планува и промени във връзка с замразяването на яйцеклетки, като към този момент омъжените дами ще могат да се подлагат на процедурата и без единодушие на брачна половинка си.

Според информация на „ Етнос “ към този момент и млади дами, без значение дали имат или не проблеми със здравето, ще могат да замразяват яйцеклетки. В момента, в случай че една жена желае да замрази яйцеклетки преди да навърши 30 години, би трябвало да показа документи за здравословни проблеми. Остава в действие изискването процедурата за младите дами да се покрива от Националната организация даване на здравна грижа (ЕОПИИ) единствено в случаите, когато има медицински аргументи за сходна процедура.

Законопроектът би трябвало да бъде утвърден от Министерския съвет, след което да бъде гласуван в Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР