Увеличава се интересът към еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на Янсен.

...
Увеличава се интересът към еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на Янсен.
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Около 7500 са ваксинираните лица между 12 и 17 години

Увеличава се ползата към еднодозовата ваксина против COVID-19 на " Янсен ". Това съобщи в " Тази заран " по шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Според него поради липса на информация измежду популацията, страната ни е последна в Европейски Съюз по подложен брой дози.

Той посочи, че не може да бъде обединен методът, тъй като другите възрастови групи употребяват разнообразни осведомителни източници. С цялостна отбрана сега са близо 1,72 млн. души у нас, от тях към 138 хиляди са с еднодозовата ваксина. Общо поставените дози са към 2,3 млн. души, а доставените - към 5,4 млн. бройки. " В последните дни се усилва ползата към еднодозовата ваксина. Само през вчерашния ден е сложена на над 3000 души. Имаме от нея, чакаме в идващите седмици още доставки. За всички искащи ще има ", добави шефът на ИАЛ.

Кирилов разяснява, че по последни данни утвърдените ваксини пазят сред 6 и 8 месеца. Относно тематиката за " третата доза ", той съобщи, че са нужни още данни преди да бъде публично утвърдена. " Като първа стъпка чакаме рекомендация от ЕАЛ, на база на която да бъдат взети решенията от експертните препоръки по имунология, епидемиология. Те ще преценяват при кои групи пациенти да започва. В момента опитът демонстрира, че това са имунокомпрометираните, трансплантираните пациенти, възрастното население. Единици са страните, в които се започва всеобщо слагане на трета доза ", добави Кирилов.

Директорът на ИАЛ добави, че страната ни " има подготвеност да слага третата доза ", когато бъде позволено от регулаторните органи в Европейски Съюз. Той сподели още, че под 3000 са лицата, взели решение да смесят векторна и иРНК ваксина.

Богдан Кирилов изясни, че у нас децата над 12 година могат да се имунизират с препаратите на " Пфайзер " и " Модерна ". След консултация с медицински експерт, в случай че се реши може да бъде сложена имунизацията. До момента към 7500 са лицата сред 12 и 17 година, на които е сложена ваксина. Около 2500 са лицата на 18-годишна възраст. " Има опит - въпросът е, че това много невисок % ", добави Кирилов.

Той посочи, че все още в ИАЛ има постъпили единствено две известия за нежелани реакции при малолетни. " Те се касаят за нараснала температура към 38 градуса. Подобни са данните и от останалите страни ", добави Кирилов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР