Увеличава се броят на спешните сигнали заради горещото време. 36

...
Увеличава се броят на спешните сигнали заради горещото време. 36
Коментари Харесай

Това може да ви спаси живота: Как да разпознаете топлинен удар и каква е първата помощ в този случай

Увеличава се броят на незабавните сигнали поради горещото време. 36 случая са регистрирани от Спешната помощ в София единствено за през вчерашния ден. В предходния ден сигналите за прилошаване поради жегите са били 30.
„ Съветваме въпреки всичко хората да съблюдават часове за излизане, разходки, извършване на покупки – сред 12 ч. и 16 ч. да не се излиза. Когато се излиза, по опция с шапка на главата, светли и свободни облекла, вода, да не се злоупотребява с алкохола, защото се натоварва организмът и се дехидратира ”, сподели в ефира на bTV незабавният доктор доктор Мария Маринова.
Когато температурите се повишат, се усилват и мозъчно-съдовите болести. Често измежду потърпевшите са и хора с епилепсия.

Симптомите при топлинен удар са сърцетуптене, световъртеж, главоболие, гадене и повръщане, зачервяване на лицето и шията. Възможни са и кожни обриви.
Ако усетите, че ви прилошава, лекарите поучават неотложно да подадете сигнал до 112, да изчакате на сянка и по опция да легнете.
Първа помощ при топлинен удар
При топлинен удар би трябвало да се потърси Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип могат да се положат следните грижи за засегнатия от топлината, като задачата е температурата на тялото да се смъкна до 38-39 градуса:

Засегнатият би трябвало да се придвижи на добре проветрено и хладно (сенчесто) място.
Необходимо е да се разкопчее облеклото му и се отстранят непотребните облекла.
Добре е да се напръска щедро кожата му с вода и се сътвори придвижване на въздуха – може да се сложи вентилатор или да се употребява някаква хартия като ветрило.
Препоръчително е да се слагат студени компреси (с лед) на подмишниците, ставите и гърба. Тези области са богати на кръвоносни съдове, ситуирани близо до кожата, което може да способства за бързото изстудяване на организма.
Допустимо е засегнатият да се облее с душ или сложи във вана с хладка вода.

Как да разберем дали организмът ни е добре хидратиран?
Следете цвета на урината. Когато организмът е обезводнен урината има по-тъмен цвят, сходен на ярко питие. Ако цветът й е на разредена лимонада, значи добре се грижите за постъпленията на вода.
Ако тежестта ви трагично се трансформира денем, изключително след физически действия, загубата е за сметка на водното наличие.
Кофеин съдържащите и алкохолните питиета дехидратират организма и го вършат предразположен на топлината.
Хората със сърдечни, бъбречни, чернодробни болести и с епилепсия, както и тези на хранителен режим следва да внимават с покачвания банкет на течности. Преди да подхващат сходна стъпка те следва да се съветват по тази причина със следящия болестта им доктор.

В жилищата и топлите домове без климатик би трябвало да се основава течение. Оставяйте прозорците отворени през нощта, с цел да се подмени въздухът. През най-топлите часове на деня използвайте щори, пердета, с цел да ограничите достъпа на слънчевите лъчи и още топлота вътре. За непрекъснато пребиваващите сходни жилища е добре да прекарват най-малко 2 часа на открито, в градината да вземем за пример, в по-прохладните часове на деня.
Инфо: Брадва

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР