Увеличава се броят на общините в страната, в които няма

...
Увеличава се броят на общините в страната, в които няма
Коментари Харесай

Увеличават се общините, в които няма аптеки

Увеличава се броят на общините в страната, в които няма аптеки, демонстрира разбор на Института по пазарна стопанска система (ИПИ). През 2023 година те са били 22 или с 2 повече спрямо 2022 година В още 42 общини пък има единствено по една аптека.

По данни на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) общият брой на аптеките за 2023 година понижава до 3252 (3296 през миналата година). Разположението им продължава да е съсредоточено в огромните общини и огромните обитаеми места – в София те са 725, в Пловдив – 219 и във Варна – 181. Общините без аптека са едни от най-малките в страната и в тях достъпът до медикаменти остава мощно стеснен.



От ИПИ акцентират, че при обзор на междинния брой население, обслужвано от една аптека, се открива, че най-добре обезпечено с аптеки е популацията на някои туристически общини – черноморските общини Несебър, Приморско и Царево, както и община Банско. В тази категория попада и община Челопеч, която разполага с 2 аптеки, обслужващи приблизително по 725 души. На другия завършек на спектъра са общини като Добрич (в която една аптека обслужва 16,6 хиляди души), Тунджа (която разполага с две аптеки, обслужващи приблизително по над 10 хиляди души), Аврен и Джебел, в които наличните аптеки обслужват максимален брой население. Средно за страната една аптека обслужва 1988 души.

„ В подтекста на ограничавания достъп до аптеки и медикаменти в дребни и отдалечени обитаеми места, ще отбележим и че сега тече публично разискване на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. Сред разнообразната палитра от оферти планът планува и смяна във връзка с търговията на дребно с лекарствени артикули, които се продават посредством автомати, а точно – тя да може да се прави и посредством автомати, които не са ситуирани на територията на аптеката или дрогерията, само че единствено в границите на съответната административна област, в която се намират. Това е дребна стъпка в вярната посока към възстановяване на достъпа на жителите до медикаменти за лекуване посредством унищожаване на непотребни регулации и ограничавания “, се споделя в разбора.

Могат да бъдат подхванати и спомагателни гъвкави ограничения, считат от ИПИ. Такива са улеснено разкриване на филиали на аптеки; мобилни аптеки; мобилни екипи, включващи медицински лица, които да имат опция да доставят лекарства; доставка на медикаменти до домовете от онлайн търговци на база на електронна рецепта и др.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР