Увеличава се броят на градовете у нас, въвели вечерен час

...
Увеличава се броят на градовете у нас, въвели вечерен час
Коментари Харесай

Расте броят на градовете, които въвеждат вечерен час

Увеличава се броят на градовете у нас, въвели вечерен час за жителите като предварителна защита против Covid-19. Последният от тях е Смолян. Вчера стана ясно, че в града има позитивна проба на ковид. От през днешния ден жителите на 10-те общини в региона би трябвало да бъдат в домовете си от 22 часа вечерта до 6 сутринта.
Такава мярка постановиха и кметовете на Чепеларе, Белица и Козлодуй. Изключение се позволява единствено за работещите на смени и нуждаещите се от незабавна здравна помощ.
А вечерен час, само че единствено за подрастващите е въведен в десетки общини като Чирпан, Елин Пелин, Нова Загора и Костинброд. Ограничението ще важи за деца и малолетни, а при нарушаването му ще следва санкция за родителите.
В Смолян пациентът с COVID-19 е 40-годишен мъж, завърнал се на 13 март с полет от Англия, оповестява Българска телеграфна агенция. Взети са проби за проучване на 5 контактни лица, на две медицински сестри от Инфекциозното поделение, които са взели тестът за проучване, както и на 10 чиновници на Паспортната работа в ОД на МВР- Смолян, които са комуникирали със инфектирания след идването му у нас. Заразеният е изолиран в жилище в града, дружно с още двама от контактните лица, като постройката е под непрекъсната полицейска защита. Наблюдава се от персоналния доктор, обезпечено му е и психиатрично лекуване, защото мъжът е регистриран с психологично заболяване. Пациентът няма изявени признаци на инфекцията. „ Става дума за маргинализирано лице от рискова група”, съобщи регионалният шеф Недялко Славов.
Регионалната здравна ревизия открива Горещ телефон за сигнали от жители от друго естество, тел. 0884495765 ще дава отговор непрекъснато. Горещи телефонни линии разкриват и общините в региона, както и БЧК.
Маршрутът на инфектирания с COVID- 19 от идването му на 13 март до слагането му под карантина към момента се прецизира, защото обясненията му не са напълно съответни. Потвърдено е, че е пътувал с рейс до Смолян, движил се е из града, посетил е Паспортната работа, живял е през тези няколко дни при другари. От РЗИ чакат да получат информация от други лица, които вероятно са били в контакт с него. Състоянието му не изисква да бъде настанен в болница, защото няма изявени признаци на инфекцията.
Районът към къщата, в която е изолиран с още двама души, ще бъде подложен на стерилизация, прецизират от РЗИ. Двата адреса, на които е обитавал са на ул. "Капитан Петко Войвода " и на ул. "Колю Шишманов " в Смолян. Преди да се завърне в Смолян, мъжът е бил лекуван в психиатрична клиника във Англия, която към този момент е известена от полицията за позитивния тест за ковид.
Областният съвет по сигурност припомня на всички поданици и пребиваващи в региона, които са пристигнали след 18 март от Западна Европа, Китай, Иран и Корея, че подлежат на наложителна карантина. Препоръчва се на възрастните хора да лимитират придвижването си в обитаемоте места и да се приберат в домовете си. На общините в региона е разпоредено да наблюдават държанието на рисковите и маргинализирани групи поради заплаха от разпространяване на болестта.
Потокът от пътуващи през ГКПП-Златоград е намалял в пъти от понеделник до през днешния ден, съгласно данни на щаба. На пункта се прави 100% надзор и на входния и на изходния трафик.
Общо 14 задгранични туристи от Англия и Русия са останали в региона, като би трябвало да си тръгнат до 20 март, съгласно данни на ОД на Министерство на вътрешните работи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР