Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни

...
Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни
Коментари Харесай

Ученик създаде гривна, показваща дали сме болни

Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни болести. По данни на Здравното министерство все още най-висока е заболеваемостта в областите Пазарджик, Шумен и Габрово. На този декор, възпитаник от Пловдив създаде програмен продукт, който ни оказва помощ да разберем дали сме инфектирани с грип, или Коронавирус. Изобретението му ни алармира би трябвало ли да посетим и доктор.

17-годишният Стоян Ганчев е от Карлово. Ученик е в 11 клас в Математическата гимназия. Изобретението му прилича гривна, която когато и да е следи и проучва някои от телесните параметри на индивида.

„ Следи равнището на О2 в кръвта, телесната температура и пулса. Ако има отклонения, то алармира посредством два светодиода. Това е едно устройство, което ненапълно прилича часовник. То има и два датчика – единият засича температурата, а другият телесната температура и равнището на О2 в кръвта. На база тези датчици имаме два модела за машинно образование. Единият от тях е за здравословното положение на индивида. Имаме три вероятни изхода – здрав, болен и сериозно болен. Вторият модел е за COVID-19 ”, разясни Стоян пред Нова телевизия.

Устройството дава опция незабавно да разберем дали сме заболели от грип, или сме се заразили с ковид. То обаче не може да слага диагнози. „ Тъй като ние не сме лекари, може да даваме рекомендации на хората, които го употребяват – дали е належащо да посетят доктор, или не. Това устройство може да бъде направено от всеки, защото е 3D принтирано. Цената му е към 50-60 лв., съпоставено с други сходни устройства, е извънредно на ниска цена ”, добави ученикът.

За да може всеки самичък да го създаде в домашни условия, напълно скоро ученикът ще направи точните схеми на устройството и гратис ще ги качи в интернет. С това откритие той освен показа страната ни на международния конгрес в Мексико, само че и завоюва специфичната премия на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица.

Следващата концепция на Стоян е програмен продукт, който може да е в помощ на водачите. „ Смятам да направя един модел, който засича унесеност. Това ще помогне на водачи, които постоянно заспиват зад кормилото и предизвикват произшествия. Но и при болести, които се разпознават с това, че карат индивида да заспива несъзнателно ”, сподели той.

Стоян програмира с часове, само че всеки ден съумява да отдели и малко време за заниманието си – тренира академично гребане. Мечтае да следва в чужбина, само че вижда реализацията си в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР