Уведомяват ни до 3 работни дни след установяване, че сме

...
Уведомяват ни до 3 работни дни след установяване, че сме
Коментари Харесай

В 3-дневен срок ни уведомяват, ако пътуваме без винетка

Уведомяват ни до 3 работни дни след определяне, че сме пътували без платена винетка. Това реши районната комисия в Народно събрание, гласувайки на второ четене Закона за пътищата. Ще ни уведомяват и посредством SMS.

Спор поражда дали този период е рационален за неплатена ТОЛ такса. От Министерство на регионалното развитие желаеха уведомлението да е до 14 дни, тъй като ведомството нямало по какъв начин да се оправи софтуерно. За подобен период настоя и АПИ. Според омбудсмана Дияна Ковачева обаче този срок от 14 дни е прекомерно дълъг. През този интервал хората щели да натрупат санкции.

Депутатите поспориха дали да не се удължи срокът за неплатена ТОЛ такса обаче. Според Николай Нанков при правоприлагането на измененията от ТОЛ системата би трябвало да преценяват този период да се смята от приемането на ТОЛ декларацията. В интервал от 2 до 10 дни ТОЛ системата изчаква ползвателят да изпрати ТОЛ декларацията си. Ако в този интервал тя дойде, нарушаване няма. И Николай Нанков от ГЕРБ изясни, че европейският законодател е дал този 14-дневен период, с цел да се генерира тази информация в ТОЛ системата.

За Виолета Комитова няма драма в 3-дневен период потребителят да бъде известен, а в случай че в 10-дневен срок си подаде ТОЛ заявката, няма да следва глоба.

Петя Аврамова предложи след определяне на нарушаване за пътешестване с неплатена ТОЛ такса да се уведомява потребителят в 3-дневен период. Този текст бе общопризнат и от Министерство на регионалното развитие, от АПИ и от превозвачите.

Законотворците записаха още, че ще ни уведомяват и за приключване периода на винетката по мейл или с текстово известие.

Припомняме за случая с жителите на софийското село Пролеша, на които бяха наложени нарушавания за стотици хиляди левове за винетни такси, въпреки че на пътя знак за това няма.

Служебният районен министър Иван Шишков упрекна държавното управление на ГЕРБ и Бойко Борисов за ощетените водачи. По думите му хората са били излъгани още на 28 февруари 2020 година, когато Министерски съвет решил да не се заплащат винетки само и единствено до разклона за Божурище.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен районен министър Николай Нанков пък съобщи, че няма пояснение по какъв начин година и половина страната не е уведомила жителите на село Пролеша край Боружище, че изключението за винетна такса, се отнася единствено до входа на град Божурище, а не за обиколния основен път към града, част от Автомагистрала " Европа ". Освен това стои и въпросът по какъв начин пострадалите не са били осведомени за насъбраните санкции в размер на стотици хиляди левове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР