Уважаваният български от иконом Груйо Цонков (68 г.) е починал,

...
Уважаваният български от иконом Груйо Цонков (68 г.) е починал,
Коментари Харесай

Български свещеник изчезна в Америка, намериха го починал в болницата

Уважаваният български от иконом Груйо Цонков (68 г.) е умрял, а управляващите са разкрили автомобила му. Свещеникът е бил в неопределеност от петък и е получил сърдечен удар до момента в който е карал, само че не е аварирал. Страдал е от диабет и от високо кръвно налягане.

Не е ясно към момента дали самичък е стигнал до болничното заведение или се е обадил на 911, само че е умрял в болничното заведение. Властите са разкрили колата му на паркинга на лечебното заведение, оповестява уеб сайтът " Християнство.бг “.
свързани новини18612на 25.03.202121933на 15.04.2021
В петък сутринта отец Груйо отишъл както всеки ден в храм “Св. София” в чикагското предградие Дес Плейнс. Камерите в храма демонстрират, че той е бил там до към 11:10 часа. На записите се вижда по какъв начин прави нормалните си действия, влиза в олтара. След това отецът закарва племенника си на летище “O’Hare”, откъдето следите му се губят. Според мобилния оператор телефонът на отец Груйо е изключен в 11:40 часа

“Днес е извънредно печален ден за българската общественост в и Съединени американски щати. Напусна ни обичаният на всички нас духовник, поп Груйо. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Груйо. За мен той беше благосклонен, умен и обичащ службата си към Бога човек. Но с изключение на добър мирянин и духовник, той беше и другар на всеки, прекрачил храма или потърсил неговата помощ и съвет “, написа генералният консул на Светослав Станков като добавя, че българската общественост в е изгубила в негово лице правилен другар.

Отец Груйо е роден на 7 юли 1953 година и е наследник на духовник. Завършва Софийската духовна семинария в София, след което служи като в Карлово и Пловдив. През 1990 година идва в Съединени американски щати, в началото се открива в Детройт, а през 1993 година се мести в Чикаго.

Отец Груйо е измежду радетелите и основни настоящи лица при построяването на новата постройка на българската черква в Дес Плейнс. В нея се обитава и учебното заведение към църквата “Света София “. Много са учителите, които стартират американската си кариера като преподаватели по роден език точно тук, в църквата. Много са и децата, минали образованието си по български език в учебното заведение.

През годините двама български президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, доста министри от разнообразни държавни управления, депутати, представители на държавни институции и организации при визитите си в са идвали в църквата и в учебното заведение към нея.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР