Уважаеми учители, просветители, дейци на културата, образованието, науката и изкуството, Денят

...
Уважаеми учители, просветители, дейци на културата, образованието, науката и изкуството,
Денят
Коментари Харесай

Здравко Димитров: За просвета и слава на словото

Уважаеми учители, просветители, дейци на културата, образованието, науката и изкуството,

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е измежду най-обичаните и почитани празници. Пловдивчани имаме привилегията да изпитваме особена горделивост, че точно от нашия град стартира самодейността на Найден Геров през 1851 година да се празнува празникът на светите братя.

За мен думите, които днес  трябва да изречем мощно на глас са словесност и нематериалност. Във времената на развитите технологии ние сме длъжни да не забравяме, че изречените думи и писаното слово на родния ни език са мощ, сила и ентусиазъм.

И в никакъв случай да не го забравяме!

Като наследници на тези велики просветители, ние българите носим в гените си традициите на славянската книжовност и просвета. Наше обвързване е да ги запазим и развиваме и да пренасяме това завещание на бъдещите генерации. А за тази нелека задача дано поднесем бездънен реверанс на учителите, преподавателите, духовниците, хората на изкуствата и всички модерни просветители,  които в днешно време не престават да пазят светлината на знанието.

„ Върви, народе възродени “ – За култура и популярност на словото!

Да ни е цветущ Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност!

Здравко Димитров, кмет на Община Пловдив
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР