Уважаеми съграждани, Приемете моите най-искрени поздравления по случай 6 септември -

...
Уважаеми съграждани,
Приемете моите най-искрени поздравления по случай 6 септември -
Коментари Харесай

Александър Държиков: Пловдив бе достойна сцена на Съединение...

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив. Денят, в който цялостен един народ застана като един и отбрани своето изконно право за обединяване, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще.

Малко са моментите в хилядолетната ни история, които по подобен безапелационен метод потвърждават, че съединението прави силата. Актът на Съединението не бе единствено проява на несломимия български дух, а венец на възрожденския порив на генерации българи за независимост и обединяване на Отечеството. Преди 136 години нашите предшественици отдадоха себе си на Родината без изгода и отказвайки се от персоналното си благоденствие. Те имаха вярата в себе си, която ги водеше по пътя на това родолюбиво дело.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е мотив за горделивост за нас, пловдивчани. Градът ни бе достойната сцена на този невиждан акт, сплотяващ ни териториално и духовно. Пловдив бе оня пътеводен лъч на силата на българския дух, единодушие и родолюбие.

Без подозрение 6 септември 1885г. е признакът на националното ни самочувствие. Историческото ни развиване през изтеклите 136 години остави своя отпечатък, само че в никакъв случай не заличи този възвишен акт от родовата ни памет. Наш дълг е да помним саможертвата на прадедите ни и техният героизъм и да го предаваме на бъдещите генерации.

Българският народ има своето минало, от което да черпи мощ и очакване, чертаейки своя утринен ден.

Дълбок реверанс пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР